Bilden i fokus

Sonja Sandström – låter det suggestiva ta plats i bilderna

Med ett stort mått av mystik skapar Sonja Sandström sina bilder. Ute i naturen sätter varken fantasin eller hennes egen bekväm­lighet några gränser. ”Jag har sprungit barfota fram och tillbaka genom ett gyttjigt skogsområde, trots att det låg nära ett bostadsområde. Jag var bara tvungen att ta en bild”, säger Sonja.

Vi sitter på ett café i Stockholm och Sonja tar fram sin mobil för att visa några av sina bilder. I en syns en liten flicka springa längs med en labyrintgång, omgärdad av höga häckar. Hennes blonda hår fladdrar i fartvinden, och i kombination med den ljusa klänningen blir flickan som ett ljus i en annars mörk och kall bild. Det suggestiva är ständigt närvarande i Sonjas bilder.

– Det är mycket mystik, mörker och fantasifullhet, samtidigt som det finns en realism och naturlighet i bilderna, förklarar Sonja och bläddrar fram till en annan bild.

I den är det hon själv som syns, eller rättare sagt; knappt syns. För i bilden är hon nästintill helt nedgrävd i en lövhög, bara överdelen av huvudet sticker upp. Hon förklarar innehållet med hur man i livet ibland kan känna sig nedgrävd i en grop.

– Man hamnar lätt i ett fack och det kan vara svårt att komma ur det för att göra det man vill. Bilden är som en påminnelse för mig själv.

Studerade film

Sonjas kreativa bana började egent­ligen inom filmvärlden. Intresset växte sig starkt när hon fick möjligheten att praktisera på en filminspelning, vilket sedan ledde till att hon under en tid arbetade som assistent på olika filmproduktioner. Hon har även studerat film på Kulturama, och därefter arbetat som filmfotograf under två år – bland annat med musikvideos för artister som Timbuktu. Men inom filmmediet upplevde Sonja till slut en begränsning.

– Många ansåg att jag var för ung. Jag fick inte göra det jag ville göra. Sakta men säkert gick jag över till stillbild för att fokusera mer på min egen kreativitet.

Hon har med andra ord bytt fack, och ett stipendium från hemkommunen Botkyrka satte dessutom fart på hennes bildskapande. I somras hade hon sin första fotoutställning med bilder av mystiska skogsväsen.

 

Foto: Sonja Sandström
Häckarna som omsluter flickan var från början lägre, men Sonja gjorde dem högre i Photoshop.

 

– Jag bryr mig mycket om naturen och ett mål med utställningen var att få fram det budskapet, att vi måste respektera naturen. Bilderna bygger på svensk folktro vilket bland annat handlar om att du ska ta hand om naturen, för annars straffas familjen. 

Hon är även inspirerad av konstnären John Bauers bilder av tomtar och troll.

– De har en kuslig stämning men är samtidigt vackra. Den känslan är jag förtjust i och något jag vill försöka få fram i mina bilder. 

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna