Fotografering

Fotoskolan om det befintliga ljuset

Ljuset är grunden för att kunna fotografera. Vad är ljus, hur uppstår färg, varför ser ljus olika ut vid olika tillfällen, hur tar jag tillvara ljuset vid ett visst tillfälle och hur kan jag styra det så att det blir som jag vill ha det? I detta nummer startar vi en artikelserie i tre delar om Ljuset. Första delen handlar om det befintliga ljuset.

Publicerad

Ofta när vi talar om det befintliga ljuset menar vi ljuset från solen, men det kan också vara ljus av lampor eller lysrör inomhus – ljus som finns utan att vi lägger till det för fotograferingstillfället. Ljuset från solen är källan till allt liv på jorden och den viktigaste ljuskällan när vi fotograferar. Solljuset är fantastiskt eftersom det varierar så mycket och då skapar olika förutsättningar för våra bilder. Både möjligheter och svårigheter.

Vitbalans

Det vita ljuset från solen kan färgas på olika sätt. När solen står lågt över horisonten passerar ljuset en längre väg genom atmosfären och bryts av damm och andra partiklar i luften och får en röd eller gul nyans. Det är därför ljuset är varmare på morgonen och kvällen.

Ljuset färgas också om det studsar mot en färgad yta. Om det vita solljuset reflekteras mot en blå himmel blir det blåare. Det händer om du befinner dig i skuggan en dag med klarblå himmel.

Ljuset från solen är alltså inte alltid vitt, och ljus från andra ljuskällor kan ha annan färg än vitt. Våra ögon uppfattar ofta inte detta eftersom ögonen (och hjärnan) har en fantastisk förmåga att anpassa sig – att vitbalansera. Ett föremål som vi vet är vitt, till exempel ett vitt papper, ser vi som vitt även om vi ser det i ett ljus som inte är vitt. Kameran har dock inte samma förmåga att anpassa sig efter olika ljus, så därför har kameran en meny där man ställer in vitbalans. Den automatiska vitbalansen fungerar ofta bra, men ibland måste du ställa in den manuellt. Det gör du genom att helt enkelt ställa in symbolen för ljuskällan där du fotograferar. Om det är mulet ställer du in »molnet«, om du fotograferar i glödlampsljus, ställer du in »glödlampan«. På det sättet anpassar sig kameran efter färgen på ljuset och du får korrekta färger på din bild.

Ljusets färg heter Färgtemperatur och anges i Kelvin (k). En glödlampa har en färgtemperatur på cirka 2500k, solljuset har cirka 5500k och ljuset en mulen dag har cirka 6500k. Om du befinner dig i skuggan en solig dag med blå himmel kan färgtemperaturen vara 8000k eller mycket mer. Lysrör finns i en mängd olika varianter med färgtemperatur mellan cirka 2700k och 6500k. En låg färgtemperatur ger ett varmt ljus och en hög färgtemperatur ger ett kallt ljus.