Kamera & Bild testar

Test: Nätverkslagring - Lagra bilderna med NAS

Vill man vara lite elak kan man säga att NAS inte är annat än glorifierade hårddiskar med nätverksanslutning. Men riktigt så enkelt är det inte. Att använda NAS ger fler möjligheter att spara, säkerhetskopiera och dela ut bilder än om man bara har en extern hårddisk kopplad till datorn. Nuförtiden finns det även så prisvärda alternativ att privatpersoner och egenföretagare kan investera i dem. Vi har testat tre NAS-burkar som alla har sina för- och nackdelar.

Publicerad

Fördelarna med NAS-lagring är flera – dels kan du nå dina bilder var du än är, dels kan du placera enheten långt bort från datorn och därmed få lite extra skydd mot stöld. En nackdel är att det finns risk för att någon kan komma åt dina bilder eller placera virus på disken om du öppnar den mot internet.

Det finns ett flertal tillverkare av NAS på marknaden. Western Digital, Qnap, Seagate, Iomega, HP, LG och Apple Timecapsule är några. I sin tur finns det mängder med varianter. Vi riktade in oss på hyfsat billiga burkar från Netgear, Lacie och Buffalo.

För att testa hastigheten använde vi ett program som kallas för Iometer. Det är från början utvecklat av Intel, men har i dag öppen källkod.

Ljudet från burkarna mätte vi via en mikrofon som vi riktade mot NAS-diskarnas framsida, på cirka fem millimeters avstånd. Eftersom olika mikrofoner har olika upptagningsförmåga är nivåerna mest väsentliga som jämförelse mellan de tre diskar vi testat.

Alla nas i testet kommer med program för backup och vissa andra funktioner. Vi har däremot valt att inte fokusera på dem i testet eftersom de inte tillhör grundprodukten och kan ändras om nas-leverantörerna till exempel beslutar sig för att byta samarbetspartner.

Hela testet utförde vi på Windows operativsystem. Samtliga tre burkar är dock kompatibla med såväl Mac OS X som Linux.

Slutsats

Det är inte lätt att välja någon vinnare i det här testet. Netgear är nog den som överlag är det bästa valet, men samtidigt har både Lacie och Buffalo egenskaper som Netgear saknar. Dessutom är Netgears nas aningen dyrare än de andra två. I slutändan är det användarens personliga behov och smak som avgör.

Netgear ReadyNas Ultra 2

Netgears låda är stilrent designad om än med ett ganska anonymt utseende. Ett diskret perforerat metallgaller låter luften från den bakre fläkten sippra ut på framsidan. Det finns även »andningshål« på sidorna som hjälper till att undvika överhettning. Gallret är en del av luckan som ger en åtkomst till de två hårddiskarna. Hårddiskarna sitter rejält tack vare den kraftiga låsmekanismen så de lär inte åka ut av misstag i första taget. Däremot är de lätta att ta loss och byta.

En fördel med Readynas Ultra 2 är att man kan ta ut en av diskarna utan att behöva stänga av enheten (hot-swap). Däremot tog det väldigt lång tid att återskapa data och återsynkronisera diskarna, cirka 3,5 timmar. I det här fallet var det dessutom samma hårddisk som åkte in och ut utan att det gjorts några ändringar men systemet var ändå tvunget att återsynkronisera dem. Den totala tiden kan dock variera utifrån mängd data och diskstorlek.

Hårddiskarna låter mer än fläkten

Den stora ensamma fläkten på baksidan låter inte mycket, däremot är ljudet från hårddiskarna påtagligt när de jobbar. Skillnaden mellan när de är passiva och när de är aktiva kan vara upp till 11 decibel. Genomsnittligt höll sig apparaten mellan 60 och 70 decibel, grundnivån när det är tyst i rummet låg kring 40 decibel. Som högst kom den upp i 80 decibel.

En smart funktion är att man i efterhand lätt kan utöka diskutrymmet genom att helt enkelt lägga till en ny disk som är större än huvuddisken. Det kan göras medan nas:en är igång och backup och konfiguration sköts automatiskt. Readynas stödjer även ISCSI som gör att en del av lagringsutrymmet kan monteras som en egen enhet, ungefär som ett USB-minne.

Det är bra att enheten har en USB-anslutning på framsidan som gör det enkelt att exempelvis koppla in en digitalkamera. Extra plus får den för att det dessutom är den nya snabbare USB 3.0-standarden. På baksidan sitter två USB 2.0-portar och två nätverksportar. Anslutna USB-skrivare delas automatiskt ut på nätverket.

Lättförståeligt gränssnitt

Webbgränssnittet är lättöverskådligt och relativt snabbt när det gäller att navigera mellan olika menyer. De flesta funktionerna är också bra förklarade, man slipper ta fram manualen hela tiden om man inte är insatt i alla termer. Har man en router hemma känner man nog igen sig eftersom de ofta har liknande gränssnitt. Det finns även en händig guide som hjälper dig med grundinställningarna.

Ett stort plus med Readynas Ultra 2 är att man kan få tillgång till media oavsett var man befinner sig och till valfri dlna-enhet (Digital Living Network Alliance, en standard som gör att hemelektronikprylarna kan prata med varandra på ett enkelt sätt). Tilläggstjänsterna som gör det möjligt heter Skifta och Orb. Den sistnämnda optimerar strömmad media till Iphone- och Android-mobiler men man får ha i åtanke att tjänsten kostar 9.99 dollar, cirka 70 kronor.

Buffalo TeraStation Duo

Buffalo Terastation är något av testets udda fågel. Utseendemässigt sticker den ut genom att ha en blåtonad display på framsidan och väldigt tydliga led-lampor med detaljerad information. Låset på hårddiskluckan är av samma variant som man förr i tiden såg på landstingets datorer och skåpluckor vilket bidrar till ett väldigt 90-talistiskt helhetsintryck. Lådan är också avsevärt mycket större än de andra och den är onekligen väldigt stadig, med nackdelen att den naturligtvis tar mer plats.

Så skönt tystlåten

I viloläge ligger Terastation kring 54 decibel (tystast av alla, fläkten hörs knappt), När diskarna arbetar är ljudnivån cirka 56 db. Enda gången man stör sig på ljudet är när man startar upp systemet, då ligger den kring 70 db. Under vanlig drift är det absolut inga problem att ha den stående på skrivbordet bredvid sig. Förmodligen beror det på att lådan är större än på de andra nas:arna, hårddiskarna är längre ifrån skalet och den större lådan ger bättre ljudisoleringsmöjligheter.

Buffalo Terastation hamnade strax under Netgears testvinnare i prestandamätningarna. Resultatmässigt skilde det väldigt lite mellan diskarna och jag tvivlar på att man som användare skulle uppleva en skillnad mellan de två.

Smart UPS (Uninterupted Power Supply) fungerar både via usb och seriell anslutning. Det finns två USB-anslutningar och två nätverksportar. Det går också att koppla in en digitalkamera eller en flash/hårddisk direkt utan att gå via datorn. Tyvärr saknas det en eSATA-port.

Skulle något hända med en av diskarna skickar Terastation ett varningsmejl och sätter systemet i viloläge för att undvika ytterligare skada. Sen är det bara att byta den trasiga disken. Dock avråder manualen starkt från att ta ut en fullt fungerande disk medan systemet är igång.

Aningen krångligt menysystem

Terastations webbgränssnitt påminner om Netgears, dock med en väsentlig skillnad, den är något segare. Den är också lite svårare att få grepp om eftersom den har dubbla menyrader. Däremot är informationen under de olika menyerna lättbegriplig och lättöverskådlig. Man saknar någon form av information om diskarnas fysiska status, arbetstemperatur och fläktbelastning. Dock finns Terrasearch, en smart sökfunktion som används för att hitta olika filer.

Om man istället för webbgränssnittet använder den mindre fullständiga men mycket smidigare NasNavigator2 går det mycket snabbare.

Även Terastation har inbyggt dlna-media-stöd och bittorrent-klient. En aningen udda funktion är att Terastation spelar en liten melodi och blinkar när man trycker på »locate«-knappen i gränssnittet. De andra NAS:arna blinkar bara.

Lacie 2BIG Network 2

Lacies NAS ser riktigt robust ut med dess grå aluminiumhölje. Som så ofta förr har Lacie satsat på en känd formgivare, den här gången är det Paris-baserade skotska industridesignern Niel Poulton. Och visst ser den annorlunda ut. Det enda som finns på den minimalistiska framsidan är en rund lampa som är blå i grundläge. Vilka färger lampan visar och om den är fast eller blinkar indikerar olika status. Den blinkar blått när hårddiskarna jobbar och när det är något som är fel blir den röd och påminner om hal:s röda »öga«från filmen 2001. Den fungerar även som en on/off- eller stand by-knapp. Vill man veta exakt vilken disk som gör vad ser man det på två indikationslampor på chassiets baksida.

Hårddiskarna tas ut och in bakvägen och de sitter stadigt med hjälp av »rälsar«. Dessa låses fast med en vridspärr men trots att konstruktionen som sagt ger ett robust intryck hade den ena låsaxeln gått av på testexemplaret. Dock måste det sägas att den kan ha utsatts för diverse våld innan den hamnade på redaktionen och det är omöjligt att veta om den har utsatts för överdriven misshandel.

Aningen vinglig

Att foten är smalare än lådans kropp är snyggt, men det ger inte alls samma stabila intryck som Netgears eller Buffalos i princip ovältbara lådor. Eftersom 2BIG Network 2 är hög och avlång får man vara försiktig så att man inte råkar stöta till den eller något man har ställt den på med någon större kraft. Det går i och för sig att montera av fotstödet, men då riskerar man sämre värmeavstötning.

Till skillnad mot Netgears NAS, där man mest hör hårddiskarna jobba, är det fläkten som är mest högljudd på Lacie 2BIG Network 2. Ljudnivån på fläkten ligger på cirka 74 decibel. De bakre minimala ventilationshålen är förmodligen också en bidragande orsak till att fläktljudet hörs mer än vad som är önskvärt. Vid uppstart går den hela vägen upp till 84 dB.

Att göra om diskarna till raid 1 tog 2 timmar och 33 minuter. När det gäller överföringshastighet fick 2BIG Network 2 sämst testresultat. Dock ska det tilläggas att skillnaden inte märktes när man jobbade i Photoshop mot en bild som låg på NAS:en.

Fungerar som Itunes server

I stället för att ha flera uppsättningar av samma anslutning har Lacie satsat på bredd. På baksidan sitter det en ingång för nätverks-

kabeln, en eSATA-port och två olika USB-portar, varav den ena gör det möjligt att koppla enheten direkt till datorn som en extern hårddisk. Tyvärr måste man allokera utrymme på diskarna som ska vara tillgängliga via usb, alltså går det inte att fritt växla mellan nätverks- och USB-läge och behålla diskarnas maximala kapacitet. NAS:en stödjer även nätverksskrivare, fast endast postscript-varianter.

Användargränssnittet går också i designens tecken och har ett »Mac-aktigt« utseende. Det kan vara aningen förvirrande i början men när man har vant sig fungerar det alldeles utmärkt. Vissa menyer kommer man åt genom att dra en ikon till huvudrutan och det tar ett tag innan man börjar göra det med automatik i stället för att klicka på den. Gränssnittet känns onekligen mer modernt än hos de andra testexemplaren, men om det faktiskt ger mervärde beror nog på den individuella användarens personliga smak.

Även 2BIG Network 2 kan ge varningar via e-post om diskarna exempelvis blir för varma eller om utrymmet på en hårddisk håller på att ta slut. 2BIG kan även den fungera som DLNA/UPNP-mediaserver. Extra bra är att den även kan användas som Itunes-musikserver.