Kamera & Bild testar

Epson R3000 en skarp skrivare med WiFi för stora utskrifter

Designen är ny och Epson har bland annat satt en färgskärm på framsidan, den tidigare modellen R2880
Färgpatronerna har blivit större, vilket ska innebära lägre driftskostnad.

Epson är bra på att leverera skrivare som fungerar bra direkt ur lådan. Med en anpassad profil ger Epsons nya A3-skrivare Stylus Photo R3000 ännu mer mustiga färger och bättre övergångar i skuggorna. Men det blir dyrt att skriva ut hemma.

Publicerad

Fotolabb skriver ut billigare, men med en skrivare hemma gör du det bättre, med större färgomfång, med mer skärpa och dessutom blir resultatet mer hållbart.

Driftskostnaden har Epson jobbat med och R3000 har fått större bläckpatroner än föregångaren R2880 – 25,9 milliliter till skillnad från 11,4 milliliter.

Vi har inte haft möjlighet att testa skrivaren under en längre tid, men de nya patronerna i kombination med mindre droppstorlekar ska innebära ungefär 16-17 procent lägre pris per utskrift.

Den mindre droppstorleken ger också finare toner i bilderna. Det är i alla fall vad Epson utlovar på förhand.

Redan direkt ur lådan med medföljande profil presterar R3000 bra. Men det är ingen skillnad jämfört med R2880.

Rent praktiskt tittade vi på ett antal testbilder och gjorde en uppmätning, med en så kallad spektrofotometer, av några givna färger som alla skrivare bör klara av att skriva ut. Resultatet visade hur pass bra Epson lyckats skapa en bra profil för skrivaren. Och som sagt presterar Epson mer än okej, med bra medföljande profiler.

För att sätta skrivaren på ett rejält prov mätte vi upp en ny profil och utifrån den gjorde vi nya testutskrifter.

Den nya profilen ger ett ännu bättre resultat med mer must i färgerna, som var en aning blekare i den medföljande profilen. Separationen i skuggorna var också bra från start, men blev även de ett uns bättre med den nya profilen.

En nyhet med R3000 är den trådlösa nätverksanslutningen. Via skrivarens skärm går det snabbt att ställa in och det fungerar även bra att skriva ut via WiFi-kopplingen.

En annan nyhet är att man matar alla olika pappersformat framifrån. På baksidan kommer pappret upp i en snäv vinkel och skrivaren behöver således inte så mycket plats bakåt. Det gör det i teorin möjligt att placera skrivaren i en bokhylla, men det måste i så fall vara en rejäl sådan för R3000 är en ganska stor bjässe sett till såväl mått som vikt.

WiFi-anslutningen gör däremot att du inte behöver ha skrivaren i nära anslutning till datorn.

Sammanfattningsvis kan man säga att R3000 har blivit snålare än föregångaren R2880 – med en lägre driftskostnad, men den är dyr sett till engångskostnad för att köpa den – och fortfarande är det dyrt att köpa bläck. Samtidigt är det svårt att slå hemma-utskriften där du direkt kan få ut dina bild-er på olika material. Köper du en Epson Stylus Photo R3000 kommer du knappast att bli missnöjd med utskrifterna. I relation till andra A3-skrivare är den ett bra köp. R2880 gav vi utmärkelsen bra köp förra våren och i och med R3000 sjunker den nu ytterligare i pris. Men kom ihåg att det kan kosta på att skriva ut hemma.