Etappvinnare

Vinnare Grand Prix etapp 4

1. Guld. Joakim Sundkvist. Vinjetterat Foto: Joakim Sundkvist
2. Silver. LisaLove Bäckman Foto: Lisalove Bäckman
3. Silver. Katja Tanhua. Åtvindabo Foto: Katja Tanhua
4. Brons. Annika Forsén Foto: Annika Forsén
5. Brons. Kalle Kiander Foto: Kalle Kiander
6. Brons. Manfred Svärd. Memento Foto: Manfred Svärd
7. Hedersomnämnande. Anna Winér Foto: Anna Winér
8. Hedersomnämnande. Annika A:son Ax. Ryon Foto: Annika A:son Ax
9. Hedersomnämnande. Bengt Carlsson. KGB Foto: Bengt Carlsson
10. Herdersomnämnande. Bengt Gustafsson. T-rex Foto: Bengt Gustafsson
11. Hedersomnämnande. Bror Johansson. Masarna Foto: Bror Johansson
12. Hedersomnämnande. Cecilia Säfström Foto: Cecilia Säfström
13. Hedersomnämnande. Cletus-Nelson Nwadike. Plural Foto: Cletus-Nelson Nwadike
14. Hedersomnämnade. Göran Zebühr. KGB. Foto: Göran Zebühr
15. Hedersomnämnade. Kicki Mannberg. Memento. Foto: Kicki Mannberg
16. Hedersomnämnade. Christer Berg. Foto: Christer Berg.

Månadens domare har valt ut 16 bilder som får poäng i etapp 4.

Var själv med i vår fototävling Grand Prix och tävla om priser värda 100 000 kronor! Här kan du läsa mer om hur du tävlar.

Månadens domare

Så som varandes inte helt van vid att bedöma andras bilder tyckte Anders G Warne att det var lite svårt att välja ut toppskiktet i månadens etapp.

– Ingen bild var riktigt självklar i toppen. Guldbilden var den som hängde kvar längst efter att jag tittat på den och den bästa berättelsen, så den fick hamna överst, säger Anders.

Att motivera varför bilderna valts ut var inte heller helt enkelt. Anders gick på känsla när han valde bilderna och att överföra de känslorna till ord och motiveringar var inte självklart.

–Jag jobbar ju med bilder så jag är kanske inte lika bra på att uttrycka mig i ord, säger han med ett skratt.

Men när han satt och tittade på bilderna och skrev sina motiveringar så blev han tvungen att analysera sina urval vilket gjorde att han fick göra klart för sig varför han gillade en viss bild.

–Det räcker inte med att det är en snygg bild, den måste ha en berättelse också. Utan berättelsen blir bilden tom. Och i det här fallet måste den även följa temat. Vinnarbilden är ett exempel på att en bild som inte är estetiskt perfekt ändå kan vara den bästa bilden för att den har en så pass stark berättelse.

Temat var något som gjorde det lite lättare att bedöma bilderna eftersom det gav Anders något att förhålla sig till. Han berättar att det var flera bilder som han hade velat ta med till toppen men de höll sig inte till temat, även om man var väldigt snäll med tolkningen. Och då föll de bort.

– Jag hade gärna sett fler händelser fångade på bild. Nu var det många snygga bilder, men det hade varit kul att se fler bilder där fotografen gått ut och fångat något som sker.

Anders tips för de som inte kom med den här gången är att tänka på temat, se till att din bild följer temat, annars faller den bort. Oavsett hur bra den är.

– Jämför din bild med de bilder som vunnit tidigare. Står din bild för sig själv? Har den en stark berättelse? Koncentrera dig på det som är viktigt i bilden, på det du vill berätta. Beskär och skala bort det som stör det du vill förmedla.

Bland de som röstade i förra omgånger så har tre vinnare dragits som får ett presentkort på 750 kronor hos Crimson (gäller ej fotoböcker).Dessa vinnare är:

  • Joacim Wiberg
  • Magnus Staxäng
  • Jessika Lilja

Tävlingen sponsras avPanasonicochCrimson.