Fotografer

Mysteriet med den försvunna dokumentärfotografen

En lite konstig historia har i uppdagats i fotovärlden. En dokumentärfotograf som kallat sig Eduardo Martins som fått bilder publicerade i tidningar världen över, intervjuats i flera tidningar och haft en stor följarskara på sitt Instagramkonto har visat sig kanske inte existera överhuvudtaget.

Eduardo Martins, en dokumentärfotograf från Brasilien som arbetat för bland annat BBC, The wall street journal, Le Monde, Al Jazeera och sålde sina bilder via Getty Images och NurPhotos. Ja, så beskrivs den 32 år gamla surfkillen med blond kalufs som presenteras på ett Instagramkonto.

De bilder som började dyka upp på hans Instagramkonto visade motiv från världens olika oroshärdar. Han fick allt fler följare och med tillströmningen av människor började även tidningar och andra mediakanaler uppmärksamma honom. Han fick bilder publicerade hos flera stora tidningar och nyhetsbyråer. Några av dem intervjuade honom på grund av hans arbete. Men dessa intervjuer gjordes aldrig via direkta telefonsamtal eller fysiska möten. Ursäkterna var ofta att han befann sig på känsliga platser med dålig mottagning eller liknande. Istället skickade han ljudfiler via meddelandetjänsten WhatsApp.

Men berättelsen började få en twist när BBC's mellanösternkorrespondentNatasha Ribeiro började misstänka att allt inte stod rätt till. Hon var i kontakt med ett flertal andra som arbetade i området och ingen hade vare sig träffat eller pratat med Eduardo Martins, något hon tyckte var konstigt då det var en förhållandevis liten grupp. Det visade sig snart också att flera av bilderna på Martins som han använde på Instagram egentligen var bilder av en 32årig surfinstruktör som heterMax Hepworth-Povey.

Två bilder som Eduardo Martins använt för att presentera sig sig, som i själva verket visar surfinstruktören Max Hepworth-Povey.

Än värre visade det sig vara när de bilder han levererat och menat att han tagit själv, egentligen var bilder som stulits och sedan ändrat lite enkelt i Photoshop för att sedan sälja vidare. Bilderna var oftast spegelvända och beskurna. Många bilder var stulna av den amerikanske fotografenDaniel C. Britt. De manipulerade och stulna bilderna upptäcktes av en fotograf från Sao Paolo vid namn Ignacio Aronovich.

Martins hade även påstått att han arbetat för FN men när FN tillfrågades hade de inga uppgifter om att han någonsin varit anställd hos dem.

En av de bilder som Getty Images sålt med Eduardo Martins som fotograf. Nu har både Getty och BBC tagit ner det material som de fått levererat från Martins.

Eduardo Martins hade också använt sin charm för att få fem olika kvinnor att luska reda på fakta och uppgifter från olika utrikeskorrespondenter och meddela dessa till honom.

En annan journalist som fattat tycke för honom och hans berättelse (Martins hade berättat i en intervju att han haft leukemi i unga år och att det gjort honom mer motiverad) försökte, när historien började uppdagas, få Martins att berätta hur det egentligen låg till. Då fick journalisten bara ett svar där Martins sa att han nu skulle bo i en husbil i ett år i australien och inte kunna kontaktas. Sedan försvann alla bilder från martins Instagramkonton och andra konton på sociala medier tömdes eller raderades. Vem han eller hon egentligen är är fortfarande ett mysterium.