Utställning

Anders Petersen ställer äntligen ut i Sverige

Den mest kända svenska fotografen utomlands är antagligen Anders Petersen. Under de senaste tio åren har han knappt ställt ut i Sverige, men nu är det äntligen dags.

Anders Petersen slog igenom i skiftet 60- och 70-tal med böckerna Gröna Lund och Café Lehmitz. Den senare utspelar sig på en fyllebarbaren Café Lehmitz i Hamburg där Anders tillbringade flera av sina tidiga år som fotograf.

Boken är en av de tre mest kända och viktigaste svenska fotoböckerna. Sedan dess har Anders Petersen producerat flera böcker och utställningar.

Hans fotografi handlar om att visualisera möten utan att intellektualisera dem. Kameran utlöses som en känsloreaktion, inte av en medveten tanke.

Nu är Anders Petersen aktuell med utställningen "City Diary, den nakna sanningen" på Gun Gallery, Runebergsgatan 3 i Stockholm. Uställningen öppnar den 4 april.

Anders kommer också med en utställning på Moderna museet den 9 maj som kallas "Åter till verkligheten". Han medverkar även i fotofestivalen PhotoEspaña 2009 som öppnar 3 juni.

Tillsammans med en annan internationellt känd svensk konstfotograf, JH Engström, ställer Anders Petersen ut på på fotofestivalen Rencontres D’Arles i Frankrike från den 7 juli.

Läs mer om utställningen City Diary på Gun Gallerys hemsida.

Läs en länge intervju med Anders Petersen i Svenska Dagbladet.