Utställning

Cartier-Bressons historiska bilder visas på Fotografiska

Sunday on the banks of the RiverMarne, France. 1938 ©Henri Cartier-Bresson /MagnumPhotos

Den 8 mars öppnar Fotografiska i Stockholm en utställning om Henri Cartier-Bresson med fler än 250 verk, varav några som aldrig tidigare har visats. Cartier-Bresson var med och startade den ansedda bildbyrån Magnum Photos.

Efter att utställningen med David LaChapelle har tagits ner från väggarna på Fotografiska är det dags för en utställning om Henri Cartier-Bressons konstnärskap. Det kommer att visas bilder från alla perioder av Cartier-Bressons liv, där många av fotografierna har blivit riktiga klassiker.

Han var en mästare på gatufotografering och kunde ströva runt på gatorna hela dagarna för att fånga livet. 1947 grundade han den ansedda bildbyrån Magnum Photos tillsammans med fotografer som Robert Capa och David ”Chim” Seymour. Bildbyråns fotografer bevakade alla stora händelser under 1900-talet. Cartier-Bresson var själv på plats i Tyskland när dörrarna öppnades till koncentrationslägren, i Spanien under inbördeskriget, i Kina då Kuomintang föll och Mao tågade in i Peking, och han upplevde de radikala vänstervindarna under studentrevolten i Paris 1968.

– Som ingen annan person har Henri Cartier-Bresson varit ett vittne till 1900-talet, samtidigt är det ofta på gatan, i de obetydliga vardagsögonblicken, hans berättarkonst är som allra störst, säger Min-Jung Jonsson, utställningsansvarig på Fotografiska.