Utställning

Edward Burtynskys OIL på Fotografiska

Jet Engines. © Edward Burtynsky, courtesy Stefan Röpke,Köln/Flowers,London/Nicholas Metivier,Toronto
Highway #1 © Edward Burtynsky, courtesy Stefan Röpke, Köln/Flowers, London/Nicholas Metivier,Toronto
Ship Breaking #13. © Edward Burtynsky, courtesy Stefan Röpke,Köln/Flowers,London/Nicholas Metivier
Oxford Tire Pile #2 © Edward Burtynsky, courtesy Stefan Röpke,Köln/Flowers,London/Nicholas Metivier

OIL är kanadensaren Edward Burtynskys skarpa berättelse om oljan. Med sina monumentala och detaljerade storformatsfotografier av industrier, städer och av människan skapade landskap visar han hur människan påverkar jorden. Snart visas hans bilder på Fotografiska i Stockholm.

Publicerad

Den flerfaldigt prisbelönade kanadensiska fotografen Edward Burtynsky bjuder på såväl en skrämmande som vacker resa i OIL. Bilderna visar hur oljan driver världen, men samtidigt förgör den. Med detaljerade landskapsbilder fotograferade med storformat går resan från oljefält och raffinaderier via industrier och motorvägar till kyrkogårdar för bildäck och sönderrostade fartyg.

– Alla världens medborgare använder olja – och mycket dessutom. 1997 slog det mig att det landskap jag fotograferat i över tjugo år har en nära koppling till upptäckten av olja och dess användning. De tio kommande åren ägnade jag därför åt en genomlysning av oljan, berättar Edward Burtynsky.

22 april till 16 juni visar Fotografiska Burtynskys OIL, men även ett urval av hans bilder på BP:s oljeutsläpp i Mexikanska golfen i april förra året –den värsta oljeläckan i USA:s historia.

– Edwards bilder är samtida, geografiska anteckningar av en konstnär som undersöker oljans kraft och vikt som motorn i den industriella utvecklingen, på både gott och ont, säger Jan Broman som är konstnärligt ansvarig och grundare av Fotografiska.

Burtynkys berättelse om oljan visar hur människans starka beroende av oljan – det svarta guldet – påverkar jorden och dess landskap.

Edward Burtynsky. © Stewart Churchill

Edward Burtynsky föddes 1955 i Ontario, Kanada och inspierades i sin hemstad St. Catharines av General Motors fabriker och den moderna industrins utveckling. Hans bilder har tidigare visats på museer som National Gallery of Canada, Victoria and Albert Museum i London, Reina Sofia i Madrid, Museum of Modern Art och Guggenheim i New York.

fotografiska.eu