Nyhet

Ingen mer wellpapp

Kommer ni ihåg att vi fick lämna tillbaka vårt första testexemplar av Nikon D200? Det gav ett svagt randigt mönster över alla bilder, det som vi senare kallade wellpappeffekten. Idag har jag sett nya bilder tagna med just den kameran. Och de är perfekta.

Publicerad

Lasse Petersson på Nikon, som har mejlat bilderna till mig, har ansträngt sig för att provocera fram bandningen genom att fotografera motiv med stora, överexponerade fält. Det är vid såna motiv effekten blir som tydligast. Och nu syns ingen som helst bandningstendens.

- Det som krävdes var en justering av kamerans output-nivåer, säger Lasse.

Det innebär att Nikon knäckt wellpappsgåtan och vet hur de ska fixa till alla D200:or som har bandningseffekt. Kamerorna måste lämnas in till verkstad, men det är en tämligen enkel operation.

Samtidigt har vi på redaktionen med en läsares hjälp försökt att gå till botten med ett annat D200-problem - kort batterilivslängd. Det har rapporterats både här och där på webben att D200:an har problem med strömförbrukningen. Men med vårt testexemplar kunde vi vid ett tillfälle ta närmare 1300 bilder på en laddning. Fullt godkänt.

Men Jarl Tungelstedt, nybliven D200-ägare som följt vår testblogg, kom bara upp i ungefär 300 bilder per laddning.

Vi blev nyfikna och bytte batteri med Jarl över en helg. Han fick låna det från vår testkamera. Ingen av oss märkte någon skillnad, så felet satt i alla fall inte i batteriet. Vid en närmare undersökning visade det sig att Jarls kamera drog batteri även när han inte använde den. Under en natt när kameran var avslagen sjönk batterikapaciteten från 74 till 50 procent (D200:an har en bra meny som visar batteriprestanda med stor precision).

Nu rapporterar Jarl att hans D200 är hos Nikon på reparation. Igår kom reservdelar från Japan, så snart kanske vi får en förklaring till varför vissa recensenter klagat på dålig batterilivslängd medan andra inte nämnt det ens i förbigående.

Därmed stänger vi D200-bloggen. Det slutliga testet finns i nummer 1 2006 som finns ute nu. Jag tänker inte berätta här och nu vilket slutomdöme kameran fick. Vi måste leva också.

Nästa vecka, om allt går i lås, får vi ännu en het kamera att testa. Vilken? Det får du veta då. Men den är stor, dyr och efterlängtad. Om knappast något för den glade amatören.