Prylnyhet

Sony RX1R II får maxad upplösning

Det borde inte komma som en chock för någon att det nu var dags för Sony att uppgradera sin högupplösta komapktkamera med fullformatssensor. I nya RX1R II tar de upplösningen till nya nivåer och lånar smart teknik från andra kameror.

Många av de nya teknikerna i RX1R II kommer så klart från den nyligen lanserade A7R II. Bland annat så är sensorn med sina 42,4 megapixlar med största sannolikhetdensamma, även autofokussystemet i RX1R II är samma som i A7R II. Det betyder att sensorn har fått samma kopparledningar som hos A7R II som gör att den får en betydligt högre utläsningshastighet vilket i sin tur leder till en hastighetsökning i autofokusen på, enligt Sony, 30 %. Med sina 399 fokuspunkter förväntas den även få bättre träffsäkerhet i mörker än tidigare. Man kan även få följande autofokus i upp till fem bilder per sekund.

Sensorn ger också möjlighet att lyfta känsligheten upp till 104200 iso. Som visats i den senaste upgpraderingen till Sonykamerorna kommer även RX1R II att kunna spara råfiler i 14-bitars okomprimerat råformat.

Liknande yttre

Till det yttre är kameran väldigt lik sin föregångare. Objektivets brännvidd och bländare är desamma, 35mm f/2. Men objektivet ska ha justerats för att återge den högre prestandan i sensorn bättre.

En annan funktion som är ny är den uppfällbara sökaren. Likt den i RX100 IV kan den skjutas ner i kamerahuset och hamnar då ur vägen. Upplösningen i sökaren ligger på 2,4 megapixlar och den är av oled-typ.

En nyhet som Sony menar att de är först med är ett variabelt lågpassfilter. I de tidigare modellerna fick man välja vilken av RX1 och RX1R man ville ha för att få, eller slippa, lågpassfilter. Men i RX1R II kan man välja om man vill att lågpassfiltret ska vara avstängt, ha standard eller hög styrka.

Tack vare centralslutaren i objektivet kan man synka med blixtar upp till 1/2000s. RX1R II har dessutom både wifi och NFC.

Kameran förväntas komma i december. Något svenskt pris har vi ännu inte sett, men i dollar kommer priset att hamna på 3299 dollar vilket motsvarar ungefär 26700 kronor.