Prylnyhet

Vi har provat Nikon D3100

Nikon har tappat några procents marknadsandelar medan Canon tagit från alla märken. Nu kommer Nikon med D3100 - ett svar på Canon Eos 550D.

Publicerad
Nikon D3100 med standardzoomen 18-55/3,5-5,6 VR
Nikon D3100 med nomalen AF-S DX 35/1,8G
Den nya prisvärda telezoomen Nikkor AF-S DX 55-300/4,5-5,6G VR som ska klara av att kompensera skakningar motsvarande 4 stegs längre exponeringstid.

Namnet D3100 antyder en försiktig putsning av instegsmodellen D3000, men så är det verkligen inte. Det mesta är nytt även om kameran till det yttre är lik D3000. Nya D3100 är faktiskt mindre, men det syns inte.

De största skillnaderna till det yttre är en filmknapp på baksidan och ett vred vid programratten för att byta matningsläge. Nikon fann i sina kundundersökningar att en del upplevde det onödigt jobbigt att behöva gå in i menyn för att slå på självutlösaren.

Styrkan hos Nikons billigare systemkameror allt sedan D40 har varit det pedagogiska menysystemet. Med D3100 jobbar Nikon vidare på konceptet och har gjort ett undervisningsläge på programratten som är märkt "Guide". Man kan säga att det är ett inbyggd fotoskola i kameran och är säkert välkommet hos nybörjare som tycker att systemkameror är lite svåra.

Greppet är lite större och skönare än hos Canons motsvarande modeller, precis som med D3000. Knappar och rattar är stora och välplacerade.

Hittills har Nikons systemkameror använt motion-Jpeg för att komprimera sina filmer istället för H.264. Fördelen är att fimerna blir lättare att hantera, men de blir större om man ska ha samma kvalitet eller sämre om man vill hålla nere filmstorleken.

Nikon D3100 är Nikons första systemkamera med full-HD-filmning. Det större filmformatet på 1920x1080 skulle ge för stora filmfiler med Motion Jpeg och därför använder Nikon H.264-komprimering och sparar filmerna i mov-format, precis som Canon.

Den som hoppas på att använda Nikon D3100 för mer avancerade filmprojekt ska nog ha is i magen och vänta på en senare modell. D3100 har nämligen inte någon mikrofonkontakt och den inbyggda mikrofonen tar bara upp monoljud.

Frågan är om Nikon vågat sig på detta om de inte hade ytterligare en modell runt hörnet. Den här kameran kommer inför IFA-mässan som är i början av september. I slutet av september hålls Photokina och då brukar de mer avancerade produkterna släppas.

Eftersom 90 procent av alla systemkameror kostar under 10.000 kronor vore det inte konstigt om Nikon bytte ut sin äldsta modell D90 inom kort och fick en fräsch konkurrent mot Canons 50D-efterträdare som väntas snart. Å andra sidan saknar många en mer högupplöst småbildskamera med filmning och dyrare modeller ger högre avans per kamera.

Vi har inte fått möjlighet att granska filmkvaliteten och Nikon har inte heller visat någon film tagen med kameran. Kanske har Nikon lite finputsning kvar att göra på filmfunktionen.

När det gäller kvaliteten på stillbilderna är Nikon lite kaxigare. De utlovar cirka 2 EV-stegs bättre brusprestanda jämfört med D3000. Hur kameran står sig mot 12 megapixel-sensorerna i de dyrare kamerorna är känsligare för Nikon att uttala sig om, men de säger samtidigt att en nyutvecklad sensor ska vara bättre än en äldre.

Vitbalansen ska ha förbättrats enligt Nikon. De har helt enkelt tagit algoritmen från D3s.

För att filmning och fotografering med skärmsökaren ska fungera bättre har Nikon utvecklat den kontrastavkännande autofokusen. På biografen där D3100 visades var det mörkt och murrigt värre så det var svårt att få en känsla för hur bra autofokusen blivit. Det ska i vilket fall gå att låsa skärpan på en viss färg eller ett ansikte utöver de vanliga lägena.

Det finns också en autofokusmetod som är utformad för filmning där fokuseringen pågår tills man trycker ner avtryckaren. Tanken är att skärpeändringar ofta upplevs som fult under filmning och därför låser man skärpan precis när filmen ska starta. AF-F kallas det nya läget.

Det första intrycket av Nikon D3100 är att Nikon lyckats göra en kamera som är helt up-to-date. Men kanske kommer det att visa sig vara onödigt småsnålt att inte sätta dit en mikrofoningång.

Med Nikon D3100 släpps också en ny telezoom, AF-S DX 55-300/4,5-5,6G ED med riktpriset 4.290 kronor. Det kommer också att säljas i paket med D3100. Med bara standardzoomen 18-55 VR kostar Nikon D3100 6.590 kronor.