Kamera & Bild provar

Sony RX0: Vi har provat kameran

Kamera & Bild har provat Sonys nya RX0. Kameran är liten och smidig, och tänkt att fungera som ett komplement för professionella fotografer. Här är våra första intryck.

Diskussionen kom igång rätt snabbt när vi skrev nyheten om nya Sony RX0. På sociala medier diskuterades det flitigt kring Sonys nya kompakta satsning, och vad som skiljer denna mot existerande och liknande modeller – då främst jämförelsevis med GoPros modeller. Kamera Bild har under en pressresa fått möjligheten att testa RX0 för att se hur den presterar.

Sony själva vill helst inte paketeras i actionkamera-segmentet, då de menar att RX0 vänder sig till en annan typ av användare. GoPro vänder sig främst till en bred publik som söker en actionkamera – Sony menar att de främst vänder sig till professionella fotografer och filmare som behöver en bra men mycket liten kamera för att komplettera sitt arbete.

Brännvidden motsvarar 24mm i småbildsformat, alltså rätt vidvinkligt, vilket innebär att du får med en hel del på bilden men utan att det blir konstiga eller förvrängda vinklar.

Hyfsat enkel användning

När jag provar kameran är det första jag märker att den känns liten och smidig, och det inte som helst problem att ha den i fickan och gå runt med, och ta upp den för att fotografera eller filma det jag vill fånga när jag är ute på en stadsrunda i Tokyos gator.

Stillbild i JPG direkt ur Sony RX0.
Stillbild i JPG direkt ur Sony RX0.

Smidigheten bygger delvis på att den har en på/av-knapp på ovansidan tillsammans med en avtryckare, vilket gör att den snabbt går att starta, ta en bild eller film, och stänga av. Inställningarna är sparade sedan tidigare, och ett av autlägena väljer själv vad som är bästa inställningen för det du ska fotografera. På så vis så behöver du inte bry dig om tekniken – och resultatet blir faktiskt bra, både när det gäller vitbalans och inställning för bländare och slutare.

Men det går att bli mer avancerad, vilket också är ett måste för denna typ av produkt. Genom att välja några av de andra fotograferingslägena går det utan problem att ställa in kameran manuellt, med slutartid, bländare och ISO.

Kameran själv har kontrastavkännande autofokus, och beroende på inställning så hittar den själv fokus, eller låter dig använda mittenpunkten för att själv sätta den där du vill ha den. Fokuseringen är hyfsat snabb, och det finns även en möjlighet att justera en inställning för "nära" fokusering. Kameran löser många situationer bra, och är det är inga problem att snabbt ta upp RX0 ur fickan, ta en bild med halvnedtryck för att hitta fokus, och sedan snabbt trycka av.

Smidigt alltså.

Små ikoner – hög upplösning

Skärmen på 1,5 tum känns rätt liten. Men det positiva är att jag upplever upplösningen på 230 400 bildpunkter som hög. Anledningen är att det inte är några problem att se detaljer av det jag ska fotografera på skärmen, vilket ger mer kontroll och en rätt bra känsla av hur slutresultatet ska bli, vilket är positivt.

Stillbild i JPG direkt ur Sony RX0.
Stillbild i JPG direkt ur Sony RX0.

Nackdelen med skärmen blir därför också direkt påtaglig, framförallt för de som ser dåligt: menyalternativen och texten är mycket liten, och för den som har svårt att se liten text finns ett problem. Själv tycker jag att det fungerar bra, och att Sony valt den minsta acceptabla storleken, vilket innebär att man trots allt får ett hyfsat lättnavigerat menysystem, som vi delvis känner igen från Sonys kameror.

Med endast sex knappar navigerar man runt i systemet och kan välja meny, upp, ned, vänster eller höger, samt en välja-knapp. En av knapparna fungerar som funktionsknapp, och låter dig göra justeringar av funktioner. Upplägget är hyfsat smidigt när man väl kommer in i det, även om det kräver lite användning innan det skulle bli helt intuitivt.

Flera inställningar för film

Men det är inte bara stillbild som gäller för RX0, Sony vill även påvisa möjligehten att filma med RX0 i situationer där man behöver bra filmkvalitet. Även här finns möjligheten att ställa in filmläget för att låta kameran själv justera inställningarna, men även att manuellt göra alla justeringar.

För den som har en ljussatt scen är de manuella inställningarna viktiga, medan den som filmar i skiftande ljus antagligen vill att kamerna ska hjälpa till. Möjligheterna är hur som helst många med RX0 eftersom den erbjuder en hel del inställningsmöjligheter, precis som man vill. Film spelas in i full-HD 1080/50p. Tyvärr finns inte möjligheten att spela in i 4K på minneskortet, något som enligt Sony själva beror på problem med värmetransporten i den kompakta designen i kombination med den stora sensorn. Däremot finns möjligheten att mata ut bilden via HDMI i 4K, vilket öppnar för möjligheten att använda en extern hårddiskinspelare för den som behöver 4K. Men få försvinner så klart även mobiliteten.

Stillbild i JPG direkt ur Sony RX0.
Stillbild i JPG direkt ur Sony RX0.

Filmerna blir riktigt bra och skarpa, och det finns även möjlighet att spela in film i olika bildhastigheter, även om upplösningen då i vissa lägen blir sämre. Det går bland annat att spela in i 250, 500 eller 1000 bilder per sekund. Effekten blir rätt häftig på exempelvis en folkmassa som rör sig. När man startar en inspelning med 250 bilder i sekunden så buffrar kameran, sedan startar man inspelningen, och den avslutar sig själv efter ett antal sekunder – det går alltså inte att spela in hur länge som helst. Men för den som behöver effekter är det rätt intressant, och RX0 verkar kompetent nog att göra det riktigt bra.

Är det en actionkamera?

Om vi återgår till grundfrågan om RX0 är en actionkamera så är väl svaret egentligen ja – den har alla egenskaper som konkurrenterna inom segmentet har – men den har även mycket mer, vilket gör att det inte enbart är en actionkamera. Kamerans stora sensor ger bild och film av finfin kvalitet när ljuset är bra, vilket gör att kameran absolut kan användas i professionella syften.

Stillbild i JPG direkt ur Sony RX0.

Stillbilderna blir bra ur kameran, och den ser ut att hantera brusreduceringen hyfsat för JPG-bilder. Däremot blir bruset synligt i miljöer med svag ljus – något som går att förbättra med brusredicering av bilderna i råformat.

Att kunna styra RX0 via appen och föra över bilder via wifi gör också att kameran har möjligheten att användas i ytterligare spännande sammanhang, exempelvis på en drönare, men även med de tillbehör som finns som låter användare koppla ihop flera olika RX0 för att skapa bland annat Matrix-effekter som simultan eller sekventiell exponering.

Vi kommer att undersöka bild- och filmkvaliteten närmare i ett kommande test av kameran – då vet vi även mer om hur den går att använda i riktig produktion.