Nyhet

Sy din egen kameraväska

Känner du att du inte hittar vad du behöver bland väskorna som finns på marknaden? Är du dessutom lite händig? Här kommer lite tips och råd från Annelie Westling som har tråcklat ihop sin egen kameraväska.

Börja ordenligt

Om man är noggrann från början så går jobbet mycket smidigare. Annelie berättar att hon använder byggplast för att rita upp sitt mönster, men att vanligt mönsterpapper går precis lika bra. Placera ut kamerautrustning du vill få plats med i väskan på mönstermaterialet.

Sedan är det dags att göra själva formen på väskan. Rita upp linjer för hur väskan ska se ut. Efter att själva ytterformen är klar är det dags att bestämma var mellanväggarna ska sitta. Mät och dra linjer mellan utrustningen som du lagt ut.

- Det kan bli ganska mycket mätande och trixande, men om man förbereder ett bra mönster så är halva jobbet gjort, säger Annelie.

Material

Det viktigaste med yttermaterialet är att det är vattenavstötande så att väskan inte suger åt sig fukt. Det ska gärna vara stadigt så att väskan blir stabil. Annelie använde corduraväv till sin kameraväska. Stoppningen består av samma material som används i liggunderlag som klätts i fiberfill. Innertyget i väskan får gärna vara lite glatt i ytan så att det blir lätt att få i och ur utrustningen. För att styva upp botten klistrade hon fast en pappskiva på en bit innertyg som sedan lades i innan mellanväggarna sattes på plats.

- Alla delar syddes ihop var för sig med kardborreband och allt. Sedan sydde jag ihop väskan som en byggsats, beskriver hon.

Tänk på

Ju kraftigare material man använder ju svårare blir det för symaskinen att ta sig igenom det. En tjock nål i maskinen är ett måste. En noggrann botanisering av sybehörsbutiker för att hitta bra material rekommenderas.

 

Aktuellt just nu

    Senaste kommentarerna