Kamera & Bild testar

TEST: Canon EOS M5 – Smart & lätt att använda

Canon fortsätter att utveckla sitt EOS M-koncept, nu med den hittills bästa modellen, som riktar sig mot entusiaster. Och visst är den bättre på många vis –men räcker det för landvinning inom de spegellösa territorierna?
Del I

Canon satsar hårt på utveckla spegellösa kameror för att hålla sig uppe i konkurrensen. Detta syns tydligt med nya Canon EOS M5 som både är och klassas som den bästa av de M-kameror vi hitills sett.

Canon EOS M5 har en APS-C-sensor med en upplösning på 24 megapixlar, och ett ISO-omfång på mellan 100–25 600 ISO. Film spelas in i 1080/60p och pekskärmen är vinklingsbar.

Förutom att snygga upp utseendet till denna modell har Canon även sett till att snabba upp kameran – M5 kan ta upp till 9 bilder per sekund som snabbast, eller upp till 7 med följande autofokus. Hos de båda föregångarna M10 och M3 låg siffran på dryga 4 bilder per sekund.

Men det är inte bara snabbheten som gör kameran, nytt är också lågenergetisk bluetooth samt förbättrade kontroller. Men, i helheten så är det den nya smarta autofokuskontrollen på skärmen och valet att ge M5 en elektronisk sökare som är de stora nyheterna.

Över lag är kameran en stor förbättring från föregångarna, och det är därför heller inte för inte som många kallar den för en EOS 80D-mini. 

Bättre kontroller

EOS M5 har fått en hel del förbättringar när det gäller handhavande. Tittar vi på designen så är den vidareutvecklad mer mot de större kamerornas utseende, med bland annat uttalat grepp som är mycket skönt att hålla i.

M5 har nu gett fotogafen ökad kontroll med fler reglage – nu hittar vi fyra snurrbara reglage för att kunna ställa in scenläge, exponeringskompensation, bländare och slutare – eller fördelaktigt låta dig som fotograf själv ställa in funktionet reglaget ska ha.

I det stora hela har Canon förstått hur en fotograf vill kontrollera en kamera som denna, och bättre blir det när det gäller skärmen, något som jag återkommer till.

Det går även att kontrollera M5 med telefonen, och parkopplingen är enkel via NFC. Väl uppkopplad kan du ställa in kameran och ta bilder eller bläddra bland bilderna på kameran och föra över. Med nya versionens bluetooth, »BLE«, drar uppkopplingen nästan ingen ström och är ständigt uppkopplad.

Utvecklad autofokus

Autofokusen har blivit bättre med nya »Dual Pixel AF«-funktionen som vi även hittar hos Canon EOS 80D. Med funktionen får kameran fasdetekterande autofokus via sensorn, vilket minskar fokusjagningar fram och tillbaka som kontrastdetekterande autofokus ger, och snabbar upp autofokusen att hitta rätt från början. 

Nu har ju EOS M-kamerorna inte varit de snabbaste kamerorna gällande autofokus, men Canon har nu kommit ikapp en del, även om de inte dominerar. Autofokusen fungerar mycket bra, och är med rätt objektiv imponerande snabb i bra ljus, med snabb växling från extrem till extrem, exempelvis från vidvinkel till zoomad tele. 

Baksidan är att den inte är helt klockren i svagt ljus, utan tar längre tid på sig och hittar i vissa lägen inte helt rätt. Autofokusen behöver ljus – får den det så är den riktigt bra.

 

Svaga ljusförhållanden är svagheten hos autofokusen hos M5. Motsatsen – det som fungerar mycket bra – är möjligheten att snabbt justera fokuspunkt via skärmen samtidigt som man tittar i sökaren. 1/250 S, F 6,3, ISO 6400

 

Däremot så fungerar den följande autofokusen mycket bra. Ansikten hittar den nästan kusligt snabbt, och följer efter dessa utan problem. Samma sak om man låser den på objekt som rör sig – den kan utan problem följa ett objekt länge och stabilt, vilket är riktigt bra, framförallt vid film eller seriebildstagning med följande autofokus. 

Här kommer autofokusen till sin absoluta rätt och gör sitt jobb väldigt bra.

Skärmen & sökare

Nytt mot föregående M-modeller är den digitala sökaren. Med en upplösning på 2,36 miljoner bildpunkter så blir bilden mycket skarp och detaljerad, och den är verkligen en fröjd att använda. Dessutom är den rätt snabb på att kompensera för ljusförändringar och kontrastskillnader, liksom skön att titta på, då uppdateringsfrekvensen är snabb.

Pekskärmen är på 3,2 tum och har en upplösning på 1,62 miljoner bildpunkter. Och det är också funktionen hos denna som gör EOS M5 så mycket bättre gällande kontrollen av autofokuspunkter vid fotografering och filmning, som vi delvis hittar i Nikons D5500

 

 

Här finns nämligen möjligheten att ställa in zoner på pekskärmen för att förenkla för den som använder den digitala sökaren. Genom att dela skärmens yta i fyra kvadrater kan du som fotograf välja vilken av dessa som ska vara aktiv för att justera fokuspunkten, vilket är riktigt smart vid användning av den digitala sökaren. Jag ställde exempelvis in nedre högre fjärdedelen av skärmen för att kontrollera fokuspunkterna. När jag tittar i den digitala sökaren kan jag enkelt flytta runt tummen – och därmed även fokuspunkten – utan att sluta titta i sökaren och med en mjuk förflyttning. Eftersom det inte är hela skärmen som används så slipper jag oavsiktliga tryckningar med exempelvis kinden, jag skulle kunna ha bytt sida för att använda vänstertummen i stället, om jag varit vänsterhänt. Det här är en riktigt bra grej och något som verkligen förenklar vid bland annat följande autofokus, men kanske främst vid filmning.

 

Canon EOS M5 är riktigt bra på att följa personers ansikten för att sätta autofokus rätt. Perfekt vid exempelvis filmning. 1/100 S, F3,5, ISO 6400

 

Detta är verkligen ett lyft. Däremot skulle det bli extra kraftfullt om funktionen kombinerades med fler inställningar för hur autofokusen ska reagera när man filmar.

 

    Senaste kommentarerna