Kamera & Bild testar

Test: Hasselblad True Zoom låter dig nå längre

Ännu ett koncept med att använda mobiltelefonen som bas har nu släppts – denna gång av Hasselblad. Deras tillbehör »True Zoom« till mobiltelefonen Moto Z kan sägas uppgradera den inbyggda kameran, framförallt när det gäller att nå längre.

Konceptet är inte helt nytt, utan finns bland annat i Sonys objektiv med sensor QX10 och QX100, som även dessa fästs på kameran. Samma sak med DXO One, som däremot är något mer integrerad då den har en fysisk koppling och inte arbetar trådlöst.

Men nya Hasselblad True Zoom tar det ändå ett steg längre. Denna kamera på 12 megapixel har en sensor på 1/2,3 tum är specifikt tillverkad för Motorolas mobiltelefon Moto Z och fästs med magneter mot telefonens baksida, där kontakterna sitter.

Sedan sitter den på plats, redo att interagera med omvärlden genom dina knapptryck. Och den sitter fast riktigt bra, med bra greppvänlighet och ett stilrent designutförande.

Integrerad i systemet

När kameran väl är monterad så agerar den egentligen precis som den integrerade kameran. På så vis kan du använda både mobiltelefonens avtryckare, eller använda apparna i telefonen för att ta bilder direkt från exempelvis Instagram eller Facebook.

Men en av de stora fördelarna är så klart att du kan använda just kamerans reglage och grepp – det känns verkligen som om du håller i en kompaktkamera med en enorm skärm. Med avtryckaren kan du sedan låsa fokus och ta bilder, och tillsammans med det räfflade greppet känns det som mycket kamera, och även bekvämt, lättanvänt och snabbjobbat.

Vid avtryckaren finns även reglaget för att zooma, och Hasseblad True Zoom har upp till 10 gångers zoom, motsvarande 25–250mm i småbildsformat. Dessutom har kameran en inbyggd rätt stark Xenon-blixt, vilket ger lite extra kräm när så behövs, i stället för den inbyggda lampan.

När den vanliga kameraappen startas så skiljer sig valmöjligheterna något, beroende på om du har True Zoom monterad eller inte. Använder man det avancerade läget så är inställningsmöjligheterna likadana i själva kameraappen, där man kan välja bländare och slutartid. För ändring av exponering får man som en cirkel på som man kan justera, vilket gör det lätt att ändra inställningen. Det är också lätt att ställa fokus vi skärmen.

Det grafiska gränssnittet är enkelt, rent och snyggt, och hjälper dig att snabbt kunna navigera bland alla inställningar och justeringar.

I det stora hela blir integreringen med Moto Z lyckad, och funktionalieten ökas helt klart – och även om Moto Z är en smal telefon i sig, så byggs den så klart på i storlek med True Zoom monterad.

För- och nackdelar

Den kanske största fördelen med Hasselblad True Zoom är att du kan zooma upp till 250mm (med bländare f/6,5) vilket i praktiken är många, många gånger bättre än med den inbyggda kameran, eller vilken annan mobiltelefon som helst.

Häri ligger styrkan – att nå längre – tillsammans med greppet och knapparna du får på enheten.

Bilderna går även att spara i råformatet DNG för vidare redigering i efterhand. Bilderna blir då runt fem gånger större, och sparas som vanligt på telefonen eftersom kameran i sig inte har något minneskort.

Hasselblad True Zooms styrka är just att kunna zooma långt – därav namnet. Här en handhållen bild i 10x zoom (250mm i småbild). 1/30 S, F/6,5, ISO 560, 250 MM

Visst öppnar True Zoom upp för möjligheten att ta en viss typ av bilder som inte går att få med en mobiltelefon, men det är då just för zoomens skull. I svagt ljus inomhus har kameran något svårare att sätta fokus i inzoomat läge. Plus att enheten är något stor.

Men faktum är att jag ändå tycker att konceptet är bra gjort, även om användningsområdet känns något smalt. Antagligen har Motorola och Hasselblad satt sig ned tillsammans för att diskutera fram vad som saknas inom mobil fotografering, och kommit fram till att just zoom är en sådan grej som utvecklingen inte helt har lyckats med. Och därför utvecklade de True Zoom.

Slutsats

Trots en mer avancerad kontruktion och storlek hos True Zoom jämfört med den inbyggda kameran så är det nog just dessa delar som är grejen, skillnaden i bildkvalitet är inte oändligt stor för vanlig fotografering i exempelvis dagsljus – där presterar även den inbyggda kameran bra.

Över lag presterar optiken och kamerakonstruktionen bra bildkvalitet, och ger på så vis en skjuts framåt jämfört med den inbyggda kameran.

Givetvis är det bra att kunna välja om man vill ha modulen monterad eller inte – problemet med True Zoom är att det är just en lös modul – så det blir lite som att ändå ha med sig en kamera, två enheter. Och mobilen blir ju så klart tjockare med modulen monterad, och då försvinner mobiliteten som man så gärna vill åt – men man kammar i stället hem en grym möjlighet till 10x zoom.