Kamera & Bild testar

TEST: Hasselblad X1D – Stilrent för den kräsne

Att packa in mycket teknik i något litet brukar ofta kallas för ingenjörskonst. Och det är precis vad Hasselblad lyckats med i sin mellanformatskamera X1D. Snygg, stilren och med grym bildkvalitet är några av ledorden. Men på köpet tvingas man in i ett långsammare arbetsflöde som är både positivt och negativt.

Slimmad och snygg. Det är inget snack om saken att designen på nya spegellösa och kompakta Hasselblad X1D är stilren med sina enkla former. Här hittar vi en mellanformatssensor på 50 megapixlar i ett extremt kompakt skal. Men trots detta har Hasselblad lyckats väl med ergonomin för greppet, och även hyfsat bra när det gäller användningen av knappar, reglage och pekskärm.

ISO-omfånget går mellan 100–25 600 ISO, och bilderna sparas i 16 bitar, vilket ger en fantastisk möjlighet till att efterbehandla bilderna.

Spännande design

Hasselblad X1D har fått en design som över lag är rätt spännande. Den fungerar även när det kommer till ergonomin, mycket beroende på att X1D är en relativt enkel kamera. I varje fall enkel för att vara en mellanformatskamera, som vanligtvis är stor, klumpig och fylld med både knappar och reglage.

Eftersom kamerahuset bara väger 725 gram och mäter 15x10x7 centimeter, så är det en grym kamera att ta med ut – den tar inte enorm plats (det beror så klart även på objektivet) och är lätt.

Intressantast gällande reglagen är nog den nedtryckbara programvalsratten. När du trycker ned knappen stannar den nere, och trycker du på den igen så ploppar den upp och du kan vrida den. På så vis behöver man aldrig vara rädd för att den ska skruva runt sig av misstag. Plus att det är en snygg designgrej.

Inställningsknapparna däremot är inte helt perfekta, de har en viss tröghet inbyggd som jag stör mig på, men avtryckaren är helt perfekt. På- och avknappen däremot, den känns felplacerad och något pillig att trycka på. Dessutom är X1D inget fartmonster, så vissa gånger är det något oklart om man faktiskt slagit på kameran eller inte när man tryckt på knappen – eftersom man får vänta ett tag innan den vaknar till.

Knappraden vid skärmen fyller sitt syfte, men möjligheten att göra en del inställningar via pekskärmen finns också. Över lag är det rätt rakt på, och det är enkelt att sätta sig in i hur knapparna ska användas, även för den som inte tidigare fotograferat med enHasselbladskamera.

Långsam användning

Hasselblad X1D är ingen snabb kamera. Seriebildstagningen är specificerad till runt två bilder per sekund, vilket är helt okej för denna typ av kamera med mellanformatssensor (som kräver en enorm dataskyffling). Men det är inte där problemet sitter. Det är mer så att systemet ibland segar på, och man vet inte riktigt vad man väntar på. Vid uppstart tar det ungefär sju sekunder innan kameran går att fotografera med, vilket gör att man helst inte vill stänga av den om man ska fotografera saker man upptäcker efter hand, alltså ögonblicksbilder. För grejen är att X1D:s design är smidigt utformad så att den är perfekt för just detta.

Även vid fotografering, knapptryckningar och hantering gäller det att inte ha bråttom. men om du i stället arbetar långsammare, använder stativ – vilket är vanligt i mellanformatssammanhang – eller fotograferar uppkopplad till en dator i studio, ja, då blir det en helt annan sak.

Å andra sidan är X1D rätt lättanvänd, vilket innebär en tidsvinst då du inte kan göra allt för många justeringar och ändringar. Systemet blir något begränsande för den som vill mer, men underlättar alltså för dig som inte behöver de avancerade möjligheterna till detaljinställning.

Bra blir det hur som helst när bilden sitter, framförallt på stillastående objekt. Rörliga motiv är något svårare, då autofokusen inte är helt så snabb som man skulle kunna önska sig. Men än en gång – det beror helt på vad man fotograferar.

Det dynamiska omfånget hos X1D är fantastiskt, vilket skapar skön känsla i bilderna. Bilder i råformat i 16-bitar ger stora möjligheter till efterbehandling. 1/200 S, F3,2, ISO400

Skärm och sökare

Den digitala sökaren har en upplösning på 2,36 miljoner bildpunkter och är mycket bra. En detaljerad bild och bra ljusstyrka ger en bra möjlighet att bedöma skärpan hyfsat, även om detta kan underlättas ytterligare med konturer som visar fokus, vilket fungerar bra att använda vid manuell fokusering.

Pekskärmen på 3 tum är bra även den, även om den kunde vara bättre. Upplösningen är på endast 920k bildpunkter, vilket i dag får ses som rätt lågupplöst.

Skärmen är däremot bra att använda som pekskärm, men funktionerna kunde vara fler än vad som finns nu, eftersom det inte helt känns som om man utnyttjar funktionen.

Menyerna känns också fräscha och nyskapande, med både ikoner och listor att bläddra i. Hanteringen känns bra även om det inte är så överdrivet mycket att justera.

Grym detajlskärpa. Detaljerna och bildkvaliteten ur X1D är riktigt, riktigt bra. 1/250S, F/6,3, ISO200

Övriga funktioner

Hasseblad X1D spelar in film i 1080/25p i 8-bitars 4:2:0 i max fem minuter. Även om man inte köper en X1D för att filma med så är det något kort tid, och anledningen är antagligen att kamerahuset är så kompakt, vilket försvårar för värmeavledningen, och resulterar i en varm sensor på grund av den kontinuerliga utläsningen. Synd.

Med XCD-objektiven (som har inbyggd centralslutare) kan du exponera ned till 1/2000 sekund. Kameran har också inbyggd USB3 för att snabbt skyffla över bilderna till datorn, samt wifi via 5 GHz.

Bilderna sparas som bäst i 16-bitars råformat med filstorlekar på runt 110 megabyte per bild. Det dynamiska omfånget är riktigt bra, och bland det bästa man kan få. I råkonverteraren finns mycket information att bolla runt med, och det märks även på resultatet. JPG-bilderna direkt ur kameran är snygga, men å andra sidan är det ett rätt stort steg mellan informationen i bildfilerna hos JPG och 3FR, Hasselblads råformat, och det finns nog ingen som köper X1D för att endast fotografera i JPG.

Det vi kan se är att Hasseblad inte satsat på bildkvaliteten på hög ISO-känslighet – här finns det andra kameror som är något bättre, men över lag presterar X1D ungefär som Fujifilm GFX 50S, som också har samma sensorstorlek.

Film med X1D blir också bra, och får en härlig look med sensorn.

Slutsats

Hasseblad X1D är en fantastisk kamera. Liten, smidig, snygg, enkel att använda och ger ett fantastiskt bildresultat. Är du ute efter bildkvalitet i ett kompakt format är X1D en bra kandidat.

Nackdelen ligger i den uteblivna snabbheten hos systemet, med en tröghet som inte passar arbetsflödet hos alla fotografer. Därför gäller det att ställa sig frågan vad du fotograferar – det är nämligen lätt att bli lurad att det går att ta snabba snapshots på promenaden när kameran är så liten och lätthanterlig.

Naturfoto är klockrent, studiofoto också bra, men behöver du snabba bilder eller en kamera i snabba sammanhang så är X1D inte din kamera.

Detsamma gäller dig som söker en kamera med många inställningsmöjligheter. X1D är avskalad från dessa, vilket ibland kan vara frustrerande eftersom vissa funktioner man vill ha inte finns (exempelvis ISO-auto i manuellt läge), men som då i stället bidrar till en enklare kamera utan en massa tekniska måsten.