Kamera & Bild testar

Sony RX10-III – den extremaste långzoomaren

Med ett zoomomfång motsvarande 24-600 mm med hög bildkvalitet tar Sony ytterligare ett kliv mot kameran som kan allt. Kompetent, skarp optik, bra bildstabilisering och vass på film.

Det kan tyckas lite underligt att inte omfånget 24-200 på Sony RX10/RX10 II skulle räcka, men i en jämförelse med konkurrenterna Canon G3 X, Nikon DL24-500 och Panasonic FZ1000 låg Sony efter. Nu kontrar Sony genom att i RX10 III sätta in ett lika stort omfång som Canon har i sin G3 X. Det vill säga 25 gångers zoom, från motsvarande 24 till 600 millimeter. Panasonic har 16 gångers och tidigare RX10-modeller har 8,3 gångers zoom.

Liksom tidigare satsar Sony på ljusstyrka framför kompakt. Canon G3 X har ljusstyr­kan 2,8-5,6 medan RX10 III glänser med 2,4-4,0. För den som tycker det är viktigt med en fast ljusstyrka kommer RX10 II fortsätta att säljas. En stor finess med den är nämligen att den har ljusstyrkan f/2,8 över hela zoomomfånget.

Inspirerande

Jag tycker det är inspirerande att använda en kamera med stort zoomomfång eftersom alla slags motiv finns tillgängliga bara genom att jag petar med pekfingret till vänster eller höger på reglaget vid avtryckaren. På RX10 III kan jag även zooma med ringen på objektivet. Då ges möjlighet att finjustera utsnittet på ett sätt som inte går med pekfingerreglaget.

Men man ska inte försöka förflytta sig genom hela omfånget med objektivringen. Det kräver nämligen fem, sex vridningar för mig med tumme och långfinger på vänsterhanden, men handen i fast position stöttandes kameran. 

Och att stötta kameran behövs. Den är så tung att man inte gärna håller den bara med en hand, även om greppet för högerhanden är bra.

Inspirationen jag får av zoomomfånget skulle dock dämpas väldigt snabbt om resultatet inte är skarpt. Med RX10 är det tvärt om – det blir så skarpt att jag genast vill ta fler bilder. Tidigare i år testade jag Panasonic TZ100 tillsammans med TZ80. I den jämförelsen stod sig TZ100 bra, men jämfört med RX10 är skillnaden väldigt stor. TZ100 är helt enkelt för liten för att det ska bli »inspirerande skarpt«. Frågan man har att fundera över är om RX10 III är för stor för att alltid kunna vara »inspirerande till hands«.

Anpassningsbar

Antalet anpassningsbara reglage är så många att det behövs två menysidor för alla att rymmas. Tio stycken är de närmare bestämt. För nio av dessa har man sedan hela 56 olika alternativ att välja mellan. Utöver de fysiska knapparna och reglagen finns det en snabbmeny med tolv positioner där man kan välja mellan 34 olika alternativ.

Det finns onekligen bra möjligheter till anpassning av kameran, men jag kommer ändå inte helt överrens med den. Det gäller programvalsläget för sparade inställningsuppsättningar. Jag vill att kameran ska återställas till dessa när jag slår av och på den, men för att få till den återställningen behöver jag antingen vrida programvalsratten ett steg fram och tillbaka, eller hämta de sparade inställningarna igen via menyn.

Eftersom det här så uppenbart är en ren smaksak så hade det bästa varit att ha ytterligare ett val i kameran för just detta – hur man vill att återställningen ska ske. Ett av problemen som uppstår nu när jag använder MR-läget på programvalsratten är att kameran kommer ihåg senast använd brännvidd. Om det var längsta teleläget så zoomar den alltså ut till detta direkt när jag slår på kameran.

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna