Kamera & Bild testar

Test: Sony A99 mark II – teknikfylld prestanda

Det har hänt en hel del sedan början av 2013 när första Sony A99 släpptes. Hos uppföljaren hittar vi bland annat 4K, snabbare autofokus och i stort sett förbättringar på alla möjliga håll. Kameran är en riktig pärla – för den som lär sig tekniken.
Del I

Många var imponerade när Sony släppte sin fullformatskamera A99 med sin »translucent«-teknik. Nu har det gått fyra år, och Sony följer upp med en kamera som är förbättrad på flera olika områden.

Upplösningen är på 42 megapixlar och ISO-omfånget väljbart mellan 50 som lägst och 102 400 ISO som högst. Nytt hos A99-II är film i 4K, utvecklad autofokus och snabbare som helhet.

Samma design – något mindre

Sony har valt att inte göra så stora justeringar på kameradesignen. Ett bra val måste jag säga, eftersom A99 hade bra grepp och låg bra i handen, och dessutom ett smart upplägg när det gäller knappar och reglage. Kanske är det därför som det är så svårt att se någon egentligen förändring på kamerans baksida. Här hittar vi exakt samma placering av knappar och reglage. En av de små justeringar som ändå finns är joysticken som fått en bättre känsla, samt lutningen på tumreglaget.

Även det specifika och lilla snurreglaget på framsidans nedre sida har utvecklats – detta går nu att snurra steglöst eller med steg, och genom att trycka på knappen kan man rotera mellan olika funktioner som man vill att reglaget ska ha. Riktigt smart genomfört och enkelt att använda.

Dessutom har Sony lyckats minska storleken något, med hela 8 procent – men vikten har ökat från 810 till 850 gram, så det blir lite hugget som stucket.

 

 

Fylld av teknik

Vid en första blick på A99-II så ser den nästan skrämmande ut med alla knappar, den vridbara skärmen och elektroniska sökaren som är fylld med information.

Det jag gillar hos Sony över lag, och specifikt med A99-II, är möjligheten att kunna ställa in så otroligt många inställningar för kamerans knappar och funktioner. Menyerna är djupa och detaljerade, och valen är många att ställa in om man vill kustomisera kameran så att knapparna gör precis som man vill.

Men det är också detta som jag inte gillar. Det är en svår balansgång – att ha tillgång till många val och att snabbt kunna nå dom när det gäller, eller ens förstå sig på dessa om man inte har koll på alla benämningar. Visst kan man låta dessa vara orörda, men å andra sidan är det även dessa möjligheter man betalar för hos A99-II. 

Plus får Sony däremot för de nya menyerna som är lättare att navigera runt i än de hos föregångaren.

 

 

Därför är A99-II i grunden riktad till de som kan sin kamera, vilket också märks på dess upplägg. Men när man lärt sig hur de olika delarna hänger samman och programmerat knapparna, så blir systemet lättanvänt och riktigt funktionellt. Detta gäller framförallt hos möjligheten att använda följande autofokus på rörliga objekt – man kan göra många finjusteringar för att optimera fokuseringen på sitt eget vis.

 

    Sponsrad artikel från Nikon

    Senaste kommentarerna