Kamera & Bild testar

Canon EF 11-24 f/4 L – ett extremt synsätt

TEST: Canons 11-24mm f/4 har kallats för världens vidvinkligaste objektiv som är raktecknande. Men hur står den sig mot Tamrons motsvarighet – och hur användbart är egentligen 11 millimeter?

Canon beskriver själva objektivet som perfekt för den som vill fotografera landskap, interiör och arkitektur. Det ska även ha minimal distorsion, vilket är ett djärvt påstående när det gäller objektiv med så pass vid bildvinkel. 

Vid en tidigare titt på objektivet strax innan det lanserades fick man dock uppfattningen att det är raktecknande. Men vi har så klart mätt upp det under vårt test. 

Robust konstruktion

Som kan läsas i namnet så ingår objektivet i Canons L-serie vilket betyder att det är tänkt att användas för proffs och amatörer med höga krav på sin utrustning. Det innebär också att det är tätat mot fukt och damm. Vikten ligger på 1180 gram vilket är 80 gram tyngre än Tamrons 15-30 f/2,8 och Nikons 14-24 f/2,8 ligger hundra gram lägre i vikt. Att Canons objektiv är aningen tyngre beror troligen på den större frontlinsen. Tittar man på måtten så är det nästan lika långt som brett, det skiljer tre centimeter till längdens fördel. Men det är en rejäl pjäs. Monterat på en 5DS är det en tung sak som kräver att man stödjer objektivet med handen för att det ska gå att fotografera på ett vettigt sätt. Å andra sidan är ju så fallet med de flesta dyrare objektiv för för fullformatssensorer, med några undantag. Så 11-24 f/4 är inte exceptionellt på det sättet – fördelen är dock att det är ganska kort vilket gör att vikten hamnar ganska nära kamerahuset. 

Både zoomringen och fokusringen har en skön känsla med lite lagom motstånd. Det ger en betryggande känsla och är både skönt och bra att jobba med. 

Snabb fokusering

Som du kunde läsa i stycket innan är känslan i fokusringen bra, även om man oftast använder autofokusen. Autofokuseringen sköts av en USM-motor (Ultrasonic Motor) som jobbar både snabbt och tyst. Att fokusera med ett så pass vidvinkligt objektiv är en ganska lätt historia eftersom skärpedjupet är så pass stort. Att fokuseringen är långsam brukar heller inte vara något problem på den här typen av objektiv då linserna inte ska förflyttas så väldigt långt i objektivkroppen. 

Vi har bara testat objektivet på Canons nya 5DS och 5DS R, vilka har samma fokusmodul som i 1D X. Det borde ge så bra förutsättningar som möjligt för en snabb och smärtfri fokusering, och jag tror inte att det är några problem med andra kameror heller. 

 

    Utställningar

    Senaste kommentarerna