Kamera & Bild testar

Yongnuo 50mm/1,8: Prisvärd normalglugg som presterar

Hur billigt går det att göra ett objektiv? Och hur bra är det om det är billigt? Vi har kollat in Yongnuos fullformatsobjektiv 50mm/1,8 för Nikon, som även finns för Canon. Det vi kan säga är att det presterar riktigt bra för sitt pris!

Yongnuo är det kinesiska märket som tillverkar både blixtar och tillbehör, men även en del objektiv. Sedan tidigare finns redan det ljusstarka normalobjektivet 50mm/1,8 i en variant för Canon, men nu även för Nikon.

Är du ute efter ett mycket prisvärt alternativ så går det att komma över för runt 700 kronor, vilket är att jämföra med motsvarigheten hos Nikon och Canon för runt 1800 kronor.

Men frågan är om ett objektiv som är så mycket billigare kan prestera?

Byggkvalitet och design

Tittar vi närmare på hur objektivet är uppbyggt så ser vi likheter med originalutförandet. Både Nikon- och Canonobjektivet ser ungefär ut som sina förlagor, alltså som respektive originalobjektiv. Nikonobjektivet är skrämmande likt i designen så när som på teckensnittet på brännvidden och avståndsfönstret för aktuell inställd brännvidd, som båda ser ut som från Canon, alltså en något förvirrande blandning.

Objektivet har ingen gummikant för vädertätning som Nikons har, men i övrigt syns inga direkta kvalitetsskillnader.

Men när man väl känner på objektivet känner man direkt skillnad. Nikons fokusring är tajt och har ett M/A-läge för direkt manuell fokus, vilket göra att du kan använda autofokusen samtidigt som du justerar fokus manuellt. På Yongnuo går inte detta, utan du måste välja autofokus via den inbyggda fokusmotorn eller manuellt läge.

I det AF-läget snurrar bara fokusringen, men i MF-läge kan du justera fokus manuellt utan problem. Däremot har ringen ett något större spel, vilket innebär att den upplevs som något mer glappande och oexakt. Dessutom är fokuseringen inte helt steglös, vilket innebär att man känner hack från kugghjulen när man vrider runt för att ställa skärpan. Skillnaden är stor från Nikons original som är mycket mjukare och exaktare.

Beroende på tycke och smak så är fokusutväxlingen annorlunda, vilket ger en mindre sträcka att vrida för att komma från respektive närgräns till oändlighet med skärpan. Dessutom ändrar man fokus i motsatt riktning än den som visas i avståndsfönstret – du vrider åt höger och avståndssiffrorna åker åt vänster. På originalet snurrar de med varandra åt samma håll.

Autofokus

Att fotografera med objektivets autofokus fungerar fint. Men även här finns en del skillnader mot originalet. Den största och kanske mest märkbara skillnaden är ljudet på själva fokuseringen. Yongnuo låter en del vid fokusering, och själva motorljudet kan ibland vara rätt högljutt. Nikons motsvarighet låter i princip ingenting, i förhållande.

Hastigheten skiljer sig inte direkt mycket, även om jag upplever att Yongnuo är långsammare och tar lite längre tid på sig att sätta skärpan, och att skillnaden ändå är märkbar. Beroende på situation kan detta antagligen komma att spela roll för din fotografering.

Vi har testat Nikon-versionen av objektivet, men Canon-versionen är uppbyggd på samma vis och ska ge samma resultat enligt Yongnuo själva.

Tittar vi på bildskärpan så är skärpan i mitten bättre än på sidorna, vid f/1,8. Bländar vi ned till f/4 så är det dels skarpare i mitten, men främst klart bättre över hela bildytan, vilket även gäller för Nikons objektiv.

Yongnuo är också mycket nära Nikons 50mm/1,8 gällade distorsion, men har något mer kromatisk aberration och något tydligare vinjettering.

Över lag är det svårt att direkt se skillnaderna om man inte finstuderar resultatet, även om det finns en viss skillnad, främst vid fullt öppen bländare. Vi upplever även en något lägre kontrast i Yongnuo-objektivet.

Slutsats

För en prislapp på runt 40 procent av originalversionen från Nikon får man ruskigt mycket objektiv för pengarna. Kan man leva med skillnaderna mellan originalversionen och Yongnuo så är detta objektiv helt klart en konkurrent.

Om du vet med dig att du ofta vill använda manuell fokusering så är det en viss skillnad i känsla, med fördel för Nikon.

Över lag känns faktiskt Yongnuo-objektivet mindre plastigt än vad vi trodde för den pengen, och objektivet levererar även bilder över förväntan på bildernas slutresultat. För dig som konsument gäller det att kunna ta ljudet från autofokusmotorn, dennas hastighet, samt de distorsioner vi nämnt att vi såg i vårt labbtest.