https://www.kamerabild.se/artiklar/kr-nikor/ledare/en-krona-per-bild
545716
Ledare

En krona per bild

Grattis alla fotografer! Nu har det nya familjära systemet för att du som fotograf inte ska behöva ruinera din ekonomi släppts!

Principen baserar sig på det klassiska begreppet kausalitet, som innebär att din fotografering (orsaken till det hela) leder till, eller påverkar, hur din ekonomiska satsning på fotoprylar kommer att bli nästkommande år (verkan).

Det gäller bara att hålla lite koll på hur många bilder du tar, och anpassa plånbokens dränering därefter. Genom att räkna i krona per bild kan du som fotograf enkelt räkna ut hur mycket du egentligen ska spendera på fina fotoprylar. Vid varje nytt fotografiskt år summerar du antalet bilder du tagit under föregående år, och får då fram en siffra. För vissa blir det 1000. För vissa 10 000. För vissa 100 000. 

 

 

Snabba klipp kan bli dyrt.

Många är vi som vill göra de feta fotoprylsklippen, ofta på nätet där affärerna är snabba. Vissa gånger kanske det fungerar, men oftast är det som talesättet säger: för bra för att vara sant. Vi har testat genom att försöka göra ett riktigt klipp från webbshopen Wish.

 

Det första du ska göra för att räkna ut hur mycket pengar du får spendera på dina fotoprylar är att uppskatta du hur viktigt foto är för dig: 0,1x är det lägsta och oviktigaste (är det ens möjligt att ha?), och 0,5x är i mellanlandet, alltså att det är rätt kul att fotografera, men inte lika kul som att köra rally (0,7x – som är ditt andra intresse), men roligare än att spela fotboll (0,3x – som är ditt tredje intresse). 1,0x innebär att foto är viktigast, och ger dig mest pengar att köpa prylar för: 1,0 gånger bildantalet.

Men om multiplikatorn inte sämmer för dig, så hitta på en egen. Kolla hur mycket du köpte prylar för under förra året och hur många bilder du tog då, för att få fram en faktor som du kan använda framåt. Kanske blir det mer pengar.

Att budgetera på detta vis innebär att du måste tänka till hur du vill göra en investering, och många gånger kan även en begränsning (i inköp) vara till ens fördel, precis som en fast brännvidd kan skapa nya möjligheter att se på sin omvärld eftersom man måste flytta på sig i stället för att zooma. Dessutom kanske du även fotograferar mer för att öka din budget – vilken vinnande grej!

Eller så struntar du i alla uträkningar och kör på – huvudsaken är att du har roligt när du fotograferar!

 

Hur du sedan kan (eller inte bör) spendera dina pengar kan du läsa mer om i vår artikel Fejkade minneskort: Att köpa grisen i säcken – vi beställer från Wish som du kan läsa i Kamera & Bild 9/2017 som finns i butik nu.

167315513313063_1601566006554666