Nyhet

Mittuniversitetet får sveriges första professor i bildjournalistik

John Kimmich som arbetar vid Mittuniversitet i Sundsvall kan nu titulera sig professor. TIll råga på allt är han den första i sverige som får den titeln inom ämnet bildjournalistik.

Kimmich har lärt ut bildjournalistik på Mittuniversitetet av och till de senaste fem åren, samtidigt som han arbetat på Univeristetet i Iowa, men nu lämnar han sin amerikanska tjänst för att arbeta på heltid i Sverige. Han har tillsammans med de programansvariga varit med och byggt upp utbildningen som är unik i Sverige. Till hösten kommer han starta upp ett tvåårigt masterprogram, som också det blir det första i sitt slag.

- Det är både en ära och lite läskigt, säger Kimmich.

Kimmich har arbetat aktivt som fotograf under alla år som han undervisat och det tänker han fortsätta med trots den nya tjänsten på Mittuniversitetet.

- Fotografering och undervisning – det är mina två passioner. Jag vill praktisera det jag undervisar i och jag gillar verkligen att lära ut. Och fotograferandet, det kan jag inte leva utan, säger han.

På torsdag, den 31 maj, har studenterna från Mittuniversitetes bildjournalistutbildning vernissage för sin slututställning på galleri Kontrast i Stockholm, då är även John Kimmich på plats.