https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/systemkamera-fick-milit-rplan-att-tappa-kontrollen
545101
Foto
Fotonyhet

Systemkamera fick militärplan att tappa kontrollen

Totalbetyg

En systemkamera låg bakom att ett militärflygplan tappade kontrollen över sin flygning vilket ledde till att det störtdök 1300 meter mot havet. Flera av soldaterna i planet har nu stämt det brittiska försvarsministeriet på grund av den posttraumatiska stress de fått efter upplevelsen.

Kameror är inte bara en källa till glädje och skoj, något som passagerarna på det Voyagerplan som transporterade 198 soldater från Storbritanninen till Afghanistan. Piloten tillbringade delar av sin tid med att fotografera från sin plats i cockpit. Enligt rapporten ska han ha tagit 28 bilder och sedan lagt ifrån sig sin kamera. När han sedan vred sin stol gled kameran iväg och kom åt en av spakarna vilket ledde till att planet pekade nosen nedåt och störtdök 1300 meter. 

Störtdykningen, som pågick i 27 sekunder, fick passagerarna att tvingas ta stöd mot planets tak för att inte tumla runt. Åtta soldater har i efterhand stämt det brittiska försvarsministeriet för den posttraumatiska stress de fick vid händelsen då de trodde att de blivit nedskjutna över Afghanistan. 

Piloten kommer att ställas inför rätta för sitt slarv.