Utställning

Julia Lindemalms ”Katt People” visas nu på Arbetets museum

I ”Katt People” sätter fotografen Julia Lindemalm (till vänster) fokus på människors relationer till katter.

Fotograf Julia Lindemalm har i flera projekt undersökt människans relation till djur. I ”Katt People” handlar det om människorna som viger sina liv åt sina tamkatter. Bilderna visas under sommaren i Norrköping.

För ett antal år sedan utforskade Julia Lindemalm djurparker, och vad de fyller för funktion. Med kameran fångade hon situationer som gjorde henne deppig. ”Djuren hade blivit berövade sina naturliga beteenden” berättade hon när Kamera Bild intervjuade henne om projektet ”Zoo World”.

Nu är Julia Lindemalm aktuell med ett annat fotoprojekt om djur – tamkatten som för många är en älskad familjemedlem. En del älskar dem så mycket att de viger sina liv åt dem och kallas ibland ”crazy cat ladies”, inte utan förakt.

– Men det finns inget crazy i att älska djur, säger Julia Lindemalm.

Hög och låg status

I ”Katt People” skildrar hon vår motsägelsefulla relation till katten. Den har både hög och låg status: en del är stajlade utställningskatter, andra övergivna sommarkatter. Relationen människa–katt är inte alltid okomplicerad.

Under sommaren visas bilderna i en utställning på Arbetets museum i Norrköping.

– Jättekul att äntligen kunna visa ”Katt People” hos oss. Katter är spännande kompanjoner. Är det vi som äger dem eller tvärtom? Under pandemin har de gett sällskap åt många, men katterna kanske mest har undrat varför de inte får vara i fred längre, säger Sara Grevlund, intendent på Arbetets museum.

Julia Lindemalm är baserad i Malmö där hon arbetar regelbundet för magasin och dagstidningar. Projekten ”Katt People” och ”Zoo World” har båda getts ut som fotoböcker och hennes bilder har visats på gallerier och museer runt om i Sverige. Hon var även den förste fotografen att tilldelas Lars Tunbjörk-priset, som hon fick 2016.

Fram till den 14 augusti 2021 visas ”Katt People” på Arbetets museum.