Nyhet

Nordiska museet klar med digitaliseringsprojektet "100 000 Bildminnen"

100 000 kulturhistoriska fotografier digitaliseras på Nordiska museet, som dessa bilder: Kvinna med skrivmaskin från Facit AB, Peru, 1964 och till höger en konsert i Vasaparken 1941.

100 000 kulturhistoriska fotografier har nu digitaliserats på Nordiska museet i deras stora projekt "100 000 Bildminnen" med bilder från sent 1800-tal fram till 1970-talet.

I januari 2021 drabbades Nordiska museet av en vattenskada som påverkade 100 000 arkiverade negativ som hamnade i vatten. Över en miljon nitrat- och acetatnegativ förvarades sedan i frysar. Redan efter händelsen började man planeringen att rädda negativen genom att behandla, digitalisera och göra materialet tillgängligt. 

Projektet har nu nått målgången och i samband med detta håller Nordiska museet och Wikimedia Sverige en seminariedag och storsläpp för alla bilder den 9 april. Under dagen kommer man bland annat berätta om lärdomar från projektet.

– 100 000 Bildminnen är ett unikt projekt där vi konserverar och digitaliserar negativ av några av Sveriges mest namnkunniga fotografer. Det har troligtvis inte skett en liknande insats med så omfattande material tidigare, varken nationellt eller internationellt, sa Sara Ellenius, projektledare på Nordiska museet, i samband med att bevarandeprojektet drog igång.

Tempoflicka framför biografen Draken vid Fridhemsplan i Stockholm 1941.
Facit, Sao Paulo, Brasilien 1963.

SBildmaterialet kommer från kända fotografer som KW Gullers, Sten Didrik Bellander, Gunnar Lundh, Gösta Glase, André och Irène Reisz. Genom digitaliseringen vill museet bevara bilderna för eftervärlden så att de finns tillgängliga för allmänheten, forskning och media.

Materialet görs även tillgängligt genom att ett urval kommer at läggas upp på Wikimedia Sverige. Bilderna som hittills är digitaliserade kan du se på digitaltmuseum.se.