programvara

Algoritm skyddar bilder från ansiktsigenkänning – testa själv

Forskare har tagit fram programmet "Fawkes" som nästan omärkbart ändrar i ansikten så att ansiktsigenkänning inte fungerar. Du kan själv testa programmet som finns för Mac och PC.

Forskarna vid Chicago Sand Labs universitet har utvecklat ett nytt program som justerar vissa delar i ett porträtt för att lura ansiktsigenkänningens algoritmer – nästan utan att det märks.

Programmet Fawkes gör därmed bilder obrukbara att använda för just ansiktsigenkänning, något som ju vuxit sig snabbt på senare år i och med AI-algoritmernas självlärande system.

Calle Rosenqvist, till vänster originalbild, till höger en igenkänningssäkrad bild genom Fawkes.

I bilden ovan har programmet analyserat och igenkänningssäkrat en bild genom tydligare markeringar och enklare justeringar av ansiktets konturer. Analysen tog ungefär två minuter.

Tanken med Fawkes är att bilderna ska kunna modifieras utan att det egentligen märks när en människa tittar på bilden. I och med att forskarna också släppt programmet fritt så kan en användare köra sina bilder genom programmet innan dessa postas på sociala medier. Programmet hindrar inte möjligheten att analysera bilden, men förstör algoritmens möjligheter att göra en korrekt analys.

Programmet Fawkes kan lura ansiktsigenkänningsalgoritmer.

Funktionen välkomnas som ett steg i att hålla integriteten på internet, framförallt då användare av sociala medier ofta inte vet vad de bilder de laddar upp faktiskt kan användas till. Under förra året skrev Kamera Bild bland annat om appen FaceApp som låter dig "se dig själv som gammal". Då varnade flera för att de bilder och den data man delar med sig av kan användas fritt av företaget bakom appen.

Samma sam gäller"10 year challenge" på Facebook, som skulle kunna användas för att lära upp AI-system med ansiktsigenkänning.

Programmet Fawkes finns för PC och Mac om du själv vill testa det med egna bilder.Fawkes harfått sitt namn av Guy Fawkes-masken som blev populär i filmen "V i Vendetta".