https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/7artisans-4mm-f28-cirkulart-fisheye-for-aps-c-och-dronare
549207
Prylar
falskt
Prylnyhet

7Artisans 4mm f/2,8 – cirkulärt fisheye för aps-c och drönare

Totalbetyg

Om du är ute efter ett litet annorlunda bildperspektiv kanske ett cirkulärt fisheyeobjektiv kan vara något. 7Artisans har lanserat ett dylikt med en brännvidd på endast fyra millimeter.

Objektivtillverkaren 7Artisans har tidigare lanserat ett flertal objektiv till olika format och fattningar. Det samtliga av deras lanseringar har gemensamt är att de saknar autofokusering, vilket håller nere priset i jämförelse med andra tillverkare. Deras objektiv brukar också vara förhållandevis ljusstarka. Nu har de lanserat ett nytt objektiv som har en något udda brännvidd. Det nya 4mm f/2,8 är ett cirkulärt fisheyeobjektiv som är anpassat för APS-C (men kommer även med mft-fattning). Ett cirkulärt fisheye-objektiv levererar bilder som är runda (med svart ute i hörnen för att fulla ut formatet. 

Brännvidden motsvarar bildvinkeln från ett sexmilimetersobjektiv på en fullformatskamera och i vinklar räknat ger den 225°. Det består av tio element i åtta grupper och använder sig av en bländare med sju lameller. Närgränsen ligger på extremt korta 8,5 millimeter. 

Vikten ligger på 201 gram och den är tänkt att kunna användas även med drönare som har mft-fattning. Förutom mot finns den också med fattningar för Canon M, Fujifilm X och Sony E. Det nya objektivet kostar 150 usd från företagets webbutik.