Prylnyhet

Nikon D850 – Vi har provat kameran

Kamera & Bild har fått möjligheten att fotografera med ett skarpt exemplar av nya Nikon D850. Här är våra första intryck.

Läs nyheten och om alla funktioner i artikeln"Nikon D850 – Läs allt om nya kameran".

Det är rätt många gånger man sagt att skulle vilja ha en viss funktion i en kamera. Mycket vill ha mer, och så har det alltid varit. Sedan Nikon D800 som kom för fem år sedan har många vant sig vid allt mer högupplösta kameror. Så även med Canons kontring EOS 5Dsunder 2015.

Och visst kunde man känna sig nöjd där, med hög upplösning och möjlighet till beskärning av sina bilder. Men det var rätt självklart att nästa steg skulle bli att addera ytterligare bilder per sekund, vilket kräver både snabbare processor, bättre värmeborttagning och bättre sensorarkitektur. Valet var mellan en högupplöst sensor och långsam seriebildstagning, eller motsatsen.

Nikon D850. 1/125s, f/2,8, ISO 250.
Nikon D850. 1/250s, f/2,8, ISO 500.
Nikon D850. 1/500s, f/2,8, ISO 800.
Nikon D850. 1/250s, f/2,8, ISO 900.
Nikon D850. 1/800s, f/5, ISO 6400.
Nikon D850. 1/8000s, f/2,8, ISO 20000.

Nikon D850 är ett försök att ta det bästa från Nikon D5 (hastighet) och det bästa från D810 (upplösning) för att smälta samman godbitarna i en kamera som kan lite av två världar.

Men kommer de att lyckas?

Design som föregångaren

Nikon D850 har många likheter med D810. Ergonomin är i det närmaste identisk, men kan sägas ha förbättrats något då D850 ärvt joysticken som vi hittar hos D5. Med den kan du göra en hel del, exempelvis flytta fokuspunkten, och det hela kan underlätta en hel del i vissa situationer.

Över lag känns grepp och ergonomi riktigt bra, precis som hos D810, med uttänkt yta för placering av knappar och reglage. Tråkigt nog tappar D850 AE-L/AF-L-knappen som Nikon D810 hade vid AF-ON-knappen (som jag gillade att ha), men till viss del förståeligt då joysticken sitter där i närheten. Å andra sidan har kameran fått en programmerbar funktionsknapp längst ned till vänster på baksidan, och den sitter lägligt till för att trycka på med vänster tumme.

Stor sökare

Den optiska sökaren både upplevs och känns stor. Den ska också ge en något större bild än D810, den största hittills i en Nikon-DSLR enligt Nikon själva. Visst, det är inte helt i storleksordningen vi såg hos de analoga Nikon-kamerorna, men ändå.

Under pressträffen när vi fick prova att fotografera under en dag med ett skarpt exemplar av Nikon D850 passade jag på att testa pekskärmen. Skärmen har en riktigt fin och högupplöst bild, vilket passar bra för att få en korrekt detaljåtergivning. Att använda den som pekskärm går också utmärkt, och fotograferar du exempelvis i situationer där du inte vill störa så går detta att göra med D850.

Nikon D850. 1/320s, f/5,6, ISO 8000.
Nikon D850. 1/500s, f/8, ISO 25600.

Genom att använda liveview-läget och hålla in AF-knappen på det man vill fotografera, och sedan hålla in avtryckaren i kontinuerlig seriebildstagning kan jag ta en serie bilder och se uppdateringen av bilderna jag tar direkt på skärmen, som en film som hackar. Det enda är att man måste vänta på en blackout vid första bilden, sedan rullar det på fint.

Focus stacking

Jag passade även på att laborera lite med stackningsfunktionen för fokus – den funktion som låter mig ta en drös bilder med automatisk justering av fokus över min bild (eller från närgränsen till fokus på oändligheten).

Inställningar för fokusskiftning i D850.
Hur stora stegen ska vara vid fokusskiftningen går att ställa in mellan 1 och 10.

Där finns det några intressanta inställningar att göra, så som att välja antal bilder upp till hela 300 stycken (i NEF), samt att låta dessa sparas i en separat mapp. Detta underlättar så klart för den som arbetar med denna metod, eftersom kameran nu själv justerar inställningen för fokus och du bara behöver titta på.

Och att de sparas i en separat mapp gör att det är enkelt att omportera bilderna i det program som används, kameran har ingen möjlighet att trolla ihop en ny bild av alla bilder, utan det måste göras i en dator.

Snabbt system

Autofokusen känns riktigt snabb och säker, vilket den också borde då den ärvts från Nikon D5. Jag fotograferade i lite olika situationer, men ingen som var i direkt svagt ljus, vilket innebär att vi får testa vidare när vi får in kameran för test. Men det vi vet är att mittenpunkten klarar av så svagt ljus som -4EV, vilket innebär att det går att få fokus när det är relativt mörkt. Vi får se om specifikationen håller vad den lovar.

Nikon D850. 1/250s, f/5,6, ISO 640, blixt.
Nikon D850. 1/250s, f/5,6, ISO 640, blixt.

Annars upplever jag att hela systemet är rappt och snabbt, och en stor skillnad från exempelvis D800, men även en skillnad från den snabbare D810. Det gäller däremot att du använder ett XQD-kort för att kunna utnyttja hastigheten – flera specifikationer har utgått från att man använder XQD, och att detta krävs för att utnyttja kamerans kapacitet till fullo. SD-kortplatsen är däremot USH-II-kompatiblel, vilket innebär att ett riktigt snabbt SD-kort också kan fungera väl.

Den andra saken för att utnyttja kameran till fullo är att man måste ha batterigreppet MB-D18 för att kunna ha EN-EL18b/a-batterier som i sin tur ger den kräm som behövs för att komma upp i 9 bilder per sekund, plus lite andra funktioner. Så räkna med dessa investeringar om du ska nyttja D850 till fullo.

Bättre för filmning

Filmfunktionerna har förbättrats en del, och när jag testar fokus-peaking-funktionen som ger kontrastförstärkning så hjälper det en helt del, och dessutom går den att justera i tre olika nivåer för att ge det resultat, eller påverkan, man vill ha.

Att byta till videoläget är snabbare och enklare, och inställningarna justeras till där man hade dom sist i den växlingen. Här finns även möjligheten att använda skärmen för att justera fokus i bilden, och det ska bli intressant att testa närmare hur funktionen fungerar i olika situationer och med olika objektiv. Initialt justerades fokus helt okej, men ändå med ett visst snabbt fokusjagande innan skärpan satt. Här vill vi så klart se en mjuk och fin övergång. Detta skulle underlätta för icke-proffs som vill förlita sig på automatiken.

Vi får ta en närmare titt på alla funktioner för film när vi har tillgång till kameran, för det finns en hel del inställningar att göra.

Nikon D850. 1/320s, f/4, ISO 5000, stativ.
Nikon D850. 1/320s, f/4, ISO 10000, stativ.

Mycket återstår att testa hos D850 då kameran har många funktioner, och det ska bli spännande att köra lite extremare tester i både verkliga situationer och svagare ljus, samt se hur sensorn klarar sig när det gäller bildkvalitet i form av dynamiskt omfång och hög-ISO-prestanda.

Läs nyheten och om alla funktioner i artikeln"Nikon D850 – Läs allt om nya kameran".