Prylnyhet

Ny kompakt från Sony: RX100 VI

Sony släpper sin sjätte kamera i sin populära RX100-serie. Kameran har utrustats med ett nytt objektiv som har ett rejält utökat zoomomfång.

Sonys RX100-serie har sedan den introducerades 2012 varit en populär serie bland både avancerade användare och proffs. Och som alltid legat framme i utvecklingen. Att den första kameran i serien från 2012 fortfarande säljs visar kamerornas kvalité.

Utökat zoom-omfång

Med RX100 VI har objektivet utökats till ett omfång påmotsvarande24-200 mm. Föregångaren hade ett motsvarande 24-70 mm objektiv. Den utökade brännvidden har givit avkall på ljusstyrkan en del, vilken har minskats till f/2,8-4,5 från föregångaren som hade f/1,8-2,8. Det nya objektivet har även gjort kameran knappt två millimeter tjockare, men med oförändrad bredd och höjd. Den väger in på 301 gram, vilket är 2 gram mer än RX100 V.

Förbättrad autofokus

Kameran är utrustad med samma snabba autofokussystem som kameran i systerserien RX10 IV. Det vill säga en motivföljande autofokus med 315 fokuspunkter. Funktionen som hittar och fokuserar på motivets ögon uppges vara dubbelt så snabb gentemot föregångaren.

Kameran kan ta upp till 24 bilder per sekund, med en buffert som rymmer 233 jpeg-bilder. Sensorn är som tidigare av storleken 1-tum och har snabbare utläsningsförmåga vilket ska minska effekten av rullande slutare.

Liksom tidigare modeler ut RX100-serien är kameran utrustad med en uppfällbar digital sökare. Nytt i den här versionen är att sökaren i sig självt även fungerar som en strömbrytare – kameran slås alltså på när sökaren fälls upp. Den vridbara skärmen har blivit ännu mer flexibel och kan vridas runt 180 grader, vilket ska underlätta för selfies och vlogg-inspelning.

Sony RX100 VI kommer att börja levereras i juli. Vad den kommer att kosta är än så länge okänt.

Grepp till RX100 VI och RX0

Sony lanserar samtidigt ett fotograferingsgrepp som passar både den nya RX100 VI och RX0. Greppet är utrustat med avtryckare för både film och foto och ett reglage för zoom. Det ska både gå att använda hållandes i handen och utfällt som ett bordsstativ. Det är utformat att fungera för vlogg-inspelning, resefotografering och för selfies.

Greppet kommer lanseras samtidigt med RX100 VI, till ett nu okänt pris.