https://www.kamerabild.se/nyheter/prylar/sony-kan-gora-f10-men-vill-inte
546339
Prylar
Prylnyhet

Sony kan göra f/1.0 – men vill inte

Totalbetyg

Ljusstarka objektiv står på många fotografers önskelista. Men enligt Sony vill inte fotografer ha de allra ljusstarkaste objektiven.

Den senaste tiden har vi sett en del ljusstarka objektiv dyka upp på radarn, bland annat Nikons utannonserade 58mm f/0,95 Noct. Både Canon och Nikon har även skapat nya objektivfattningar som är större än tidigare fattningar vilket de menar gör att de kan bygga ljusstarkare objektiv med bra optik. Vilket de också gör, Nikon med sin Noct, Canon med sin nya 50mm f/1,2 och sin standardzoom med ljusstyrka f/2.0. Men Sony har satt sin gräns vid f/1,4 och det verkar inte som om de kommer att utveckla något som är ljusstarkare heller. 

Inte om man får tro Sony digital imaging business groups general manager Kenji Tanakas uttalanden i en intervju med den brittiska tidningen Amateur photographer. Där menar han att det är möjligt för dem att konstruera objektiv som har ljusstyrka ner mot f/1.0 men att det inte finns några önskemål från fotografer om det. Han säger att det kanske finns vissa önskemål om objektiv med en bländare på f/1,2 men det är inte tillräckligt för att det ska vara lönsamt att ta fram ett sådant objektiv. 

Tidigare har även Leica gått ut och sagt att att Sonys E-fattning inte är konstruerad för att användas tillsammans med fullformatssensorer, att den skulle vara för liten. Något som Tanaka, så klart, inte håller med om, han menar istället att det är svårare att göra en fattning som är mindre men att deras objektiv ändå håller hög klass i jämförelse med konkurrenterna. 

 

Vad tycker du?

Vill du ha f/1.0?

Resultatvisning: 
1
546338
gr:rror validating access token: The s