Nyhet

Så fotar du i mörkret

Foto: Elin Parmhed

På lördag har du chansen att vara med och tävla om riktigt fina priser i Kamera & Bild:s fototävling. Det enda som krävs är att du förevigar ett motiv före Earth Hour och under tiden ljuset är släckt. Här bjuder vi på tipsen som kan hjälpa dig kamma hem vinnarpoängen.

Publicerad

En kamera, ett stativ och ett sug att fota. Det är allt som krävs för att vara med i Kamera Bild:s fototävling. Och ett motiv förstås. För att tävla ska du skicka in två bilder. Den ena ska visa hur det ser ut när lamporna slocknar under Earth Hour medan den andra ska visa hur det ser ut när den vanliga belysningen är på.

Fast det där med att fota när det är mörkt kan vara ett litet problem. En nattsvart bild är inte särskilt intressant om man inte känner till bakgrunden. Därför bjuder vi på några tips som lyfter dina bilder några snäpp - och därmed även dina chanser att vinna.

Valet av motiv

Börja med att fundera över vilket motiv du vill fota. Ska det vara en människa? En byggnad? Ska du vara inomhus eller utomhus?

Har du tid skadar det inte om du svänger förbi motivet i dagsljus och funderar över vilken vinkel som blir bäst.

Tänk gärna på att en oväntad komposition av ett välkänt motiv är mer spännande än rakt-på-bilder. De sistnämnda har alla sett många gånger förut. Kan du inte fota från ovan kanske en liggande utgångsposition kan göra underverk, eller om du går en bit åt sidan. Ägna en liten stund åt att undersöka de olika bildvinklarna.

Valet av utrustning

Det spelar ingen större roll om du använder din mobiltelefonkamera, en kompakt eller systemkamera - så länge du får resultatet du tänkt dig.

Förmodligen vill du undvika blixt vilket oundvikligen betyder längre exponeringstider, vilket i sin tur ger rörelseoskärpa om du fotar med kameran i handen. Vi rekommenderar därför att du använder ett stativ, eller förbereder annat stabilt underlag.

Några tips kring kameran

För att undvika brus i bilderna är det bra att fota med ett så lågt ISO som möjligt. Testa gärna innan vad just din kamera mäktar med.

Är det svårt att ställa in skärpan kan en ficklampa göra susen. Genom att lysa upp motivet du vill fota, ställa skärpan manuellt och därefter släcka ficklampan har du löst problemet. Eller så ställer du upp kameran, låser fokuspunkten och tar en före-bild innan ljuset slocknar.

Helautomatik, manuell inställning, bländarförval eller programval? Välj det som passar dig - och din kamera - bäst. Kompaktkamerornas progamval "nattläge" kan ge riktigt bra bilder, men genom att använda M-läget har du alltid störst kontroll över slutresultatet.

När allt är svart

Den stora utmaningen är att hitta ett motiv som är intressant också när lamporna är släckta. Blir bilden bara svart talar den knappt till betraktaren.

Försök därför att tillföra bilden något. En bil som kör över en nedsläckt bro kan ge vackra ljusspår med längre exponeringstid. Samma bils nummerplåt kan med hjälp av blixt och serietagning lämna andra spår i bilden.

En person med en ficklampa eller tomtebloss kan göra ljusskrifter i form av meddelanden, tecken eller ritade konturer av det som tidigare var upplyst.

Om inte alla släcker

Planerar du att fota till exempel ett höghus är risken uppbar att alla fönster inte kommer att vara släckta under Earth Hour. Vilket också kan bli ett inlägg i manifestationen. Ta därför bilden du tänkte dig från början, trots att den bryter av mot din ursprungliga plan.

Vill du ha fler tis på hur du tar bättre nattbilder kan du läsa fotoskolan "Ljusskrift i mörkret".www.wwf.se listas företagen som släcker sina ljus under manifestationen.

Klicka här för mer information om tävlingen.

Redaktionens tips på fotoplatser:

Elin Parmhed

Norrbro, Stockholm

- Där finns det många spännande vinklar att fota från.

Kaknästornet och Fjällgatan, Stockholm

- Tänk en panorama över Stockholm när det är tänt och släckt.

Hammarby sjö, Stockholm

- Det är vackert när ljuset från Hammarby sjöstad och Norra Hammarbyhamnen reflekteras i vattnet. Undrar hur det ser ut när ljuset inte längre är kvar?

Andreas Eka:

Västerbron, Stockholm

- Därifrån får man en fin vy över Södermalm, Kungsholmen, Riddarholmen och Gamla stan.

Gröna lund, Stockholm

- För att det skulle vara roligt med kontrasten - Grönan är inte känd som en mörk plats.

Torg och välkända hus, hela landet

- Vill man ta utomhusbilder är det störst chans att få stora kontraster på större gator och torg.

Amy Lagerman:

Globen, Slottet och Turning torso, Stockholm och Malmö.

- Inte bara för att byggnaderna är välkända, utan också för att vi vet att ljuset verkligen släcks där. Eller varför inte stanna hemma och ta bilder på familjen som äter middag kring ett upplyst köksbord, och därefter på hur familjen spelar kort i skenet av stearinljus?

Älvsborgsbron, Göteborg

- Den upplysta bron speglar sig effektfullt i vattnet. Med lamporna runt omkring borde effekten bli storlagen när själva bron slocknar.

Kalmar slott, Kalmar

- Vanligtvis är Kalmar slott strategiskt upplyst på kvällen för att det 800 år gamla slottet ska se lika lika pampigt ut som på dagen. Men under Earth Hour släcls alla lampor.