Annons

3 saker att tänka på innan du köper en ny powerbank

TEXT: Teknikdelar.se

En powerbank eller en nödladdare är en riktig livräddare för våra mobiltelefoner. De låter oss ladda telefonen när inget eluttag finns tillgängligt och bäst av allt – de kan användas överallt utan att låsa fast oss vid en plats. När man ska köpa powerbank så finns det en mängd funktioner och specifikationer att ta hänsyn till och i denna guide går vi igenom allt du behöver veta för att köpa den ultimata powerbanken.

Hur stor powerbank behöver jag?

En powerbank kommer i alla möjliga utföranden och med olika mycket kapacitet. Kapaciteten talar om för användaren hur många gånger den kan ladda upp en annan elektrisk enhet och anges i milli Amperetimmar (mAh). Ju högre kapacitet powerbanken har, desto fler gånger kan du ladda upp dina enheter.

För att avgöra hur stor powerbank du behöver så behöver du ta ställning till följande saker:

  • Hur stort batteri din telefon har
  • Hur många laddningar powerbanken ska klara av
  • I vilken miljö powerbanken skall användas

Grundregeln för att ta reda på hur mycket kapacitet powerbanken behöver besitta är relativt enkel. Du jämför hur många mAh ditt telefonbatteri har med powerbankens batteri. Det är viktigt att veta att alla batterier förlorar kraft över tid, och för att säkerställa att din powerbank verkligen kan leverera tillräckligt med ström för att ladda telefonen full behöver du lägga på ytterligare 30% i kapacitet.

Du tar alltså din telefons batterikapacitet och ökar den med 30%. Det värdet är ett riktmärke för hur mycket kapacitet powerbanken minst måste besitta för att kunna ladda upp din telefon en gång.

Se exempel:

Ett iPhone 11 batteri har en batterikapacitet på 3110 mAh. 3110mAh / 0,7 ≈ 4000 mAh. För att ladda upp en iPhone 11 en gång behöver powerbanken minst ha en kapacitet på 4043 mAh.

På samma sätt kan du även ta reda på hur många laddningar en viss kapacitet innebär för just din telefon. Powerbank 20 000mah / 4043 ≈ 5 uppladdningar.

Får jag ta med powerbank på flyget?

Att ta med en powerbank på flyget är perfekt om du inte vill riskera att mobilen är tom på ström när du kommer fram till din destination. Anledningen till att det kan vara lite klurigt att flyga med en powerbank är för att de innehåller litiumjonbatterier vilka faller under Transportstyrelsens restriktioner för Batteridrivna produkter och reservbatterier. Eftersom batteridriven utrustning kan generera extrem värme och orsaka brand omfattas powerbanker och andra batterier av vissa restriktioner.

Detta behöver du ha koll på när du ska flyga med powerbank:

  • En powerbank måste transporteras i handbagaget och får inte placeras i det incheckade bagaget
  • Batteriet får inte ha en styrka på över 100 Wh (max 27 000mAh).
  • En powerbank med styrka på 100Wh – 160Wh (27 000mAh – 40 000mAh) kräver godkännande av flygbolaget för att få tas med ombord.
  • Powerbanken måste skyddas mot kortslutning. Detta görs exempelvis genom att + och – polerna tejpas över, om batteriet inte är försett med ett integrerat skydd.

Detta ska du leta efter när du köper en powerbank med snabbladdning

Om du har laddat din telefon med en powerbank tidigare så har du nog varit med om att det lång tid att ladda upp telefonen. Om du har en lite nyare telefon så har den med största sannolikhet stöd för snabbladdning vilket gör att du kan ladda din telefon till 50% på bara 30 minuter. En nödladdare med snabbladdning är oftast märkt med en av följande beteckningar: Quick Charge, Quick charge 3 eller Power Delivery och ska du köpa en powerbank med snabbladdning bör du därför leta efter detta i specifikationen. Om du ska köpa en ny powerbank bör du alltså inte bara stirra dig blind på vilken kapacitet den har, kolla även outputeffekt och snabbladdningsteknik för att säkerställa att du gör rätt val.

TEXT:Teknikdelar.se