https://www.kamerabild.se/artiklar/kronikor/claes-grundsten-drombilden
546956
Krönikor
sant
KrönikaPlus

Claes Grundsten: Drömbilden

Totalbetyg

De flesta fotografer som är värda sitt salt har en drömbild på näthinnan, en bild som man oerhört gärna vill skapa men ännu inte lyckats få fram.

Motiven varierar förstås med vilken typ av fotograf man är. Om porträtt är ens främsta genre vill man kanske avbilda en berömd person. En fågelfotograf drömmer hellre om bilder på vackra men svårfångade arter. Och med landskapet i fokus vill man gärna gestalta en fantastisk plats i ett optimalt ljus. Etcetera.

Min drömbild blev förverkligad den 25 juni i år. Då fotograferade jag Mount Everest från den norra, tibetanska sidan i ett strålande ljus som jag inte ens vågade fantisera om. Ända sedan tonåren har jag velat se och avbilda världens högsta berg från detta håll. Den norra sidan av Everest är betydligt mäktigare än den södra i Nepal. Sett från norr reser sig berget högre över omgivningen, är vackrare till formen och har en mer gudomlig utstrålning än söderifrån. När den hårda blåsten svepte genom Rongbukdalen såg jag hur molnen släppte fram Everest i majestätisk prakt. En tårfylld sinnesrörelse sköljde över mig medan skymningens himmel rodnade bakom Jordens högsta punkt. Starka naturupplevelser blir ofta explosivt emotionella. Flera timmar följde jag skådespelet, och tittade och fotograferade henne. Trots sitt patriarkala världsnamn är berget en hon. George Everest var britten som ledde det indiska lantmäteriet under första halvan av 1800-talet. Organisationen mätte Indiens topografi och kartlade hela subkontinenten. 1856 upptäckte man att detta berg i Himalaya var högst av alla. Dess namn var okänt, så det fick heta Mount Everest som en hyllning till den gamle, något han faktiskt inte gillade. Hans inställning var oväntat före sin tid. Men Everest fick det bli.

167315513313063_2978953288815924