sociala medier

AI hos Meta – ny integritetspolicy från 26 juni samlar in dina bilder

Från och med idag 26 juni kan inlägg och foton på Facebook och Instagram komma att användas för att träna deras AI – om du inte invänt mot detta.

25 juni 2024 var sista dagen för invändningar mot att låta Meta få använda dina foton, bildtexter, inlägg och meddelanden du skickar till deras AI-tjänster för att kunna användas som träningsmaterial för deras AI-verktyg – något Kamera & Bild rapporterade om häromdagen.

Lanseringen av de nya tjänsterna som enligt Meta ska användas för att korrekt kunna ”återspegla européers språk, geografi och kulturella referenser” var planerad till början av juni 2024, men sköts upp efter att den irländska dataskyddsmyndigheten begärde ökad insyn i vad datadelningen skulle innebära.

Även om lanseringen har skjutits upp så har inte datasamlingen upphört. Detta innebär att du som inte har meddelat någon invändning av användningen av dina foton, bildtexter, inlägg och meddelanden senast under gårdagen, tillåter Meta att använda din data för att träna sina AI-modeller. 

I Metas nysläppta integritetspolicy som gäller från idag 26 juni 2024 kan man läsa vad som gäller med ditt skapade material. Där går att läsa den nya policyn som medlemmarna gett samtycke till genom att använda tjänsten:

"Exempel på sådan information kan vara inlägg eller foton och deras bildtexter. Vi använder inte innehållet i dina privata meddelanden med vänner och familj för att träna våra AI:er."

Där står bland annat om "berättigade intressen" gällande vilka detta gäller för: "För alla personer inklusive minderåriga":

    I syfte att utveckla och förbättra (kallas även AI på Meta) som vi tillhandahåller i våra produkter och till tredje part.

  • I syfte att skapa, tillhandahålla, stödja och underhålla AI-teknik som hjälper människor, företag och andra att uttrycka sig, kommunicera samt upptäcka och interagera med information som är relevant för deras intressen.
  • I syfte att erbjuda AI-teknik till tredje part, till exempel utvecklare och forskare.
  • I syfte att löpande utveckla och förbättra AI-tekniken på ett sätt som säkerställer lämpliga skyddsåtgärder, såsom att förbättra modellsvar så att de blir säkrare och mer tillförlitliga.
  • I syfte att få feedback om hur våra användare interagerar med AI-tekniken och för att förbättra dess resultat.

Din aktivitet och de uppgifter du tillhandahåller

  • Innehåll du skapar, som inlägg, kommentarer eller ljud.
  • Meddelanden du skickar eller tar emot från företag, professionella konton eller Meta (till exempel Metas AI-teknik), samt meddelanden i funktioner avsedda att vara offentliga, inklusive meddelandeinnehåll och metadata, inom ramen för tillämplig lagstiftning.
  • Appar och funktioner du använder och de åtgärder du vidtar i dem

Vidare skriver Facebook att att de kommer att meddela dig innan de börjar använda dina uppgifter, samt informerar om hur du kan motsätta dig användningen.  Oavsett om du använder några av Metas produkter, som Facebook eller Instagram, så kan data om dig användas för att träna Metas AI-tjänster:

"Även om du inte använder våra produkter och tjänster eller har ett konto kan vi fortfarande behandla information om dig för att utveckla och förbättra AI hos Meta. Detta kan till exempel hända om du syns någonstans i en bild som användare har delat på våra produkter eller tjänster av någon som använder dem eller om någon nämner information om dig i inlägg eller bildtexter som de delar på våra produkter och tjänster."