sociala medier

Sista dagen att hindra Facebook att använda dina bilder för AI-träning

Från och med i morgon 26 juni kan Meta som äger Facebook och Instagram, träna sin AI med dina bilder och inlägg. Här kan du läsa hur du invänder mot att de använder dina foton och texter.

Ägaren av Facebook och Instagram – Meta – har satt en deadline för invändningar mot att få använda dina foton, bildtexter, inlägg och meddelanden du skickar till deras AI-tjänster – och den är i morgon onsdag 26 juni 2024. Om du inte invänder innan dess kommer dessa data att kunna användas för att träna Metas generativa AI-algoritmer.

Anledningen till AI-träningen är enligt Meta för att korrekt kunna ”återspegla européers språk, geografi och kulturella referenser” genom de AI-tjänster som de tillhandahåller, bland annat Emu och CM3Leon

Så invänder du mot användningen av dina foton och inlägg

Facebook: För att gå direkt till formuläret om du är inloggad på Facebook: tryck här. Fungerar inte detta: Gå till Inställningar och Integritet, Inställningar, välj Integritetspolicy längst ned. Tryck på texten "rätt att invända".

Instagram: Välj menyn: kategori "Mer info och support", välj "Om" och sedan Integritetspolicy. Tryck på texten "rätt att invända".

Bra att veta är att även foton på och texter om dig som inte använder Metas produkter som Facebook eller Instagram, kan användas för att träna modellerna eftersom du kan förekomma med bild och namn på plattformarna genom andra användare.

AI hos Meta

Meta skiver själva informationstexten om hur de använder AI, generativ AI och AI-modeller, och har skrivit ned att de har "fem grundläggande kärnvärden som ligger till grund för hur vi tänker kring AI så att vi kan utföra det här arbetet på ett etiskt och ansvarsfullt sätt.".

De kärnvärden de radar upp är: "Integritet och säkerhet", "Rättvisa och inkludering", "Robusthet och säkerhet", "Transparens och kontroll" samt "Styrning och ansvar".

Samtidigt som de radar upp kärnvärdena har Meta fått kritik för att felaktigt markera postade bilder som "Skapade med AI", en etikett som vi skrev om i artikeln Meta kan komma att tagga AI-genererade bilder i augusti förra året och skulle användas på Facebook, Instagram och Threads. 

I samma anda valde Facebook även att radera vårt inlägg om artikeln Appen BeReal får medvind som anti-Instagram-svar när vi postade den i Kamera & Bilds Facebook-flöde, något du kan läsa mer om här

Invänd mot att din information används för AI hos Meta

Du har rätt att invända mot att Meta använder uppgifter som du har delat i våra produkter och tjänster i syfte att utveckla och förbättra AI hos Meta. Du kan skicka in det här formuläret för att utnyttja den rättigheten.

AI hos Meta är en samling generativa AI-funktioner och upplevelser, såsom Meta AI och kreativa AI-verktyg samt modellerna som driver dem.

Exempel på uppgifter som du kan ha delat i våra produkter och tjänster:

– inlägg

– foton och tillhörande bildtexter

– meddelanden som du skickar till en AI-tjänst.

Vi kan fortfarande komma att behandla uppgifter om dig för att utveckla och förbättra AI hos Meta, även om du invänder eller inte använder våra produkter och tjänster. Det kan till exempel hända om du eller dina uppgifter– förekommer någonstans i en bild som delas i våra produkter eller tjänster av någon som använder dem– nämns i inlägg eller bildtexter som någon annan delar i våra produkter och tjänster.