Fotonyhet

Boken »Bortom isbjörnens rike« ges ut internationellt

Melissa Schäfers och Fredrik Granaths bok »Bortom isbjörnens rike«, som även utsetts till Årets Pandabok 2020, ges nu ut i USA och England som »Polar tales«.

Fredrik Granath och Melissa Schäfer.

Den engelsköversatta versionen av Bortom isbjörnens rike av fotografernaMelissa Schäfer och Fredrik Granath ges nu ut i USA och England under namnet Polar tales. Boken vann utmärkelsen Årets Pandabok 2020av Världsnaturfonden WWF, och gavs ut av Bonnier Fakta under förra hösten.

Världsrättigheterna har köpts av New York-förlaget Rizzoli, som även planerar att ge ut boken på tyska senare under hösten, samt flera språk under nästa år.

"Extra viktigt att nå ut brett"

– Vi är väldigt glada och stolta. Att nå ut brett med isbjörnens budskap känns extra viktigt i tider som dessa, med coronavirus, ett domedagsliknande val i USA och allt annat som sker. För allting hänger ihop, förklarar Fredrik Granath när Kamera Bild ställer den klassiska frågan hur det känns att boken nu uppmärksammas extra mycket.

Även Kamera Bild uppmärksammade boken och dess bilder i vår intervju "Schäfer Granath: Mitt bland isbjörnar" där vi får veta att deras kärlek till isbjörnar och de arktiska miljöerna är något som genomsyrar hela Melissas och Fredriks tillvaro. Det var också detta som var anledningen till att boken blev till.

– Jag har alltid älskat isbjörnar och sökte mycket på nätet efter isbjörnsbilder. Det var som en annan värld och jag var så fascinerad av isbjörnarna,berättar Melissa.

– Vi gjorde boken från start för en internationell marknad, det är där vi har vår största publik. Att den kom så fort här i Sverige berodde på Pandapriset, något vi såklart är oerhört glada över, förklarar Fredrik.

Farliga situationer vid lägret

När Melissa och Fredrik är ute för att fotografera, håller de sig ofta i närheten av sina snöskotrar. Då kan de snabbt lämna området, till exempel om en isbjörn är aggressiv. Även då en isbjörn ser ut att bli nervös eller störd av fotograferandet, backar de tillbaka.

– Det handlar förstås mycket om erfarenhet och kunskap för att kunna läsa av isbjörnarnas beteenden och ­signaler. Det är för att vi ska kunna komma nära på ett säkert sätt, men också för att se vilka isbjörnar vi inte ska komma nära. Isbjörnar är precis som oss människor, individer som alla är olika.

Läs hela intervjun och hur bilderna till boken kom till i artikeln Schäfer Granath: Mitt bland isbjörnar.