https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/utst-llningar/f-rgexplosion-med-martin-parr-p-fotografiska
544172
Utställningar
Utställning

Färgexplosion med Martin Parr på Fotografiska

● BILDSPEL

Totalbetyg

I vår visas Martin Parrs utställning ”Souvenir” på Fotografiska. Utställningen omfattar över 400 färgfotografier från Martins karriär.

Martin Parr har i sitt konstnärskap ofta lagt fokus på färgfotografi och hans bilder i utställningen ”Souvenir” sträcker sig från 1985 och fram till hans senaste projekt ”Dance” som han avslutade 2011. 

Fotografiska beskriver utställningen som ”en överstyrd färgexplosion som ifrågasätter vår överkonsumtion”.

 

Martin intresserade sig redan som barn för fotografi i uppmuntran av hans farfar som var en hängiven amatörfotograf. Martin började sina fotostudier på Manchester Polytechnic. I början av sin karriär arbetade han i svartvitt men övergick snabbt till färg.

Medlem i bildbyrån Magnum

År 1994 blev Martin medlem i den berömda bildbyrån Magnum. De mer konservativa fotograferna var högst tveksamma till Martins medlemskap. 

–Det är ingen hemlighet, men jag röstades in med 66,6 procent och inom politiken är det en jordskredsseger, säger Martin skämtsamt.

Martin blev tidigt uppmärksammad och kritiserad för hans skildringar av det engelska samhället och för att exploatera människor.

–All fotografi där det finns människor med på bild är en slags exploatering och mina bilder är inget undantag, men världen skulle vara tråkigare om man införde fotoförbud på offentliga platser, säger Martin.

Socialt engagemang

Martin ser sina bilder som en dokusåpa där han väntar på att de rätta skådespelarna ska dyka upp. De senaste åren har han lagt mer fokus på detaljer och en fördel är att människor inte uppmärksammar det han håller på med.

Martin ser sig själv som en socialt engagerad fotograf som befinner sig i konsumtionssamhällets frontlinje. Hans vapen är enligt honom själv kritik, förförelse och humor. Martin arbetar väldigt varierat och gör allt från konstfotografi, utställningar, böcker och även modereportage. 

Martin föddes 1962 i Epson, Surrey. 2004 utsågs han till Professor of Photography på The University of Wales Newport campus. Samma år var han Guest Artistic Director för fotofestivalen ”Rencontres D’Aries”.

 

Martin Parrs utställning "Souvenir" visas 20 mars – 7 juni på Fotografiska.

 

 Kamera & Bild har träffat Martin Parr, läs intervjun här.