https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/utstallningar/lagt-valdeltagande-en-fordel-for-falsterbo-photo-art-museum
548146
Utställningar
falskt
Utställning

Lågt valdeltagande – en fördel för Falsterbo Photo Art Museum

I maj invigdes Falsterbo Photo Art Museum, men många invånare i Vellinge kommun är kritiska och vill ha tillbaka Naturum Falsterbo som tidigare fanns i lokalen.

Totalbetyg

I början av maj öppnade Falsterbo Photo Art Museum i en kommunal byggnad vid stranden i Falsterbo. Igår hölls en folkomröstning i kommunen, där en majoritet vill ha tillbaka naturum som tidigare låg i lokalen. Men valdeltagandet var lågt.

Vad en byggnad vid Falsterbo strandbad ska innehålla har blivit en infekterad fråga i Vellinge kommun. Sedan 2016 har där funnits ett så kallat naturum med tillhörande konsthall. Fokus har legat på naturpedagogik och bland annat skolklasser har besökt verksamheten. 

I höstas beslutade Vellinges styrande politiker att avveckla verksamheten i byggnaden. Planerna består bland annat av att bygga ut och starta kongress- och spaanläggning. Kommunen skrev även ett femårigt hyresavtal med en ny hyresgäst: Falsterbo Photo Art Museum som fotosamlarna Claes och Christina Lindquist står bakom. I maj öppnade de dörrarna till premiärutställningen ”Dressed for Success – 100 Years of Fashion Photography”.

Tydlig majoriet för naturum

Men att utställningar om naturen har ersatts av modebilder, är det många i Vellinge kommun som är kritiska mot. De vill ha tillbaka Naturum Falsterbo och en protestlista med närmare 4000 namnunderskrifter ledde fram till en kommunal folkomröstning den 6 juni. Frågan som de röstande skulle svara ja eller nej på löd: ”Ska naturum och konsthall vara kvar i kommunens regi på Falsterbo strandbad, med fortsatt utveckling av verksamheterna?”.

Väljarnas respons enligt det preliminära resultatet: 6128 svarade ja på frågan, 1463 nej och 121 röstsedlar var blanka. Med andra ord en tydlig majoritet för att behålla naturum.

”Ett svårtolkat resultat”

Resultatet behöver dock inte betyda att avtalet med Falsterbo Photo Art Museum sägs upp, eftersom folkomröstningen bara är rådgivande. Dessutom var det långt ifrån en majoritet av Vellingeborna som ens valde att rösta – endast 7820 av de totalt 28084 röstberättigade – vilket tycks vara en viktig faktor för kommunalrådet Carina Wutzler (M):

– Kommer man inte upp i över 50 procents valdeltagande har en majoritet inte gått och röstat, och det säger också någonting, sa hon till Dagens Nyheter före folkomröstningen.

När det preliminära valresultatet presenterades igår lyfte hon återigen fram antalet röstande.

– Jag är förvånad över att det är ett sådant lågt valdeltagande, sa hon till SVT och menade att det är ett svårtolkat resultat där hon inte kan dra några slutsatser av vad medborgarna vill.

I dag hålls ett extra kommunstyrelsemöte i Vellinge där frågan ska diskuteras. Men att bara knappt var tredje röstberättigad valde att säga sin mening, är troligen något som talar till Falsterbo Photo Art Museums fördel.

 

gr:rror validating access token: Sessi