dator

Microsoft Surface Pro släppt – ska vara snabbare än MacBook Air M3

Microsoft släpper en ny generation Surface Pro-datorer, med fokus på Copilot Plus och NPU-kretsar som sköter AI-funktioner.

Microsoft storsatsar på att integrera AI i sina datorer, något som nu märks genom nyintroduktionen av begreppet Copilot+ PC, där nysläppta Surface Pro är först ut. Den nya modellen av Surface Pro har därmed inbyggd hårdvara för AI-funktioner som drivs av bland annat NPU-kretsar (Neural processing Unit) och utrustad med Qualcomms Snapdragon X Elite-processor från ARM.

Bland annat visar reklamen en retuschör som använder sig av AI-verktyg för att byta bakgrund på en bild. Surface Pro är också en produkt som riktar sig mot kreatörer inom foto, video och illustration.

Microsoft har sedan några år tillbaka haft svårt att tävla med Apples egna M-krets som är integrerade i deras Mac-datorer, men ska nu enligt dem själva ha tagit ett stort steg framåt med släppet av sina nya Copilot+ PC och de nya Surface Pro-modellerna.

Bland annat jämför Microsoft processorkraften hos nya Surface Pro med en Apple MacBook Air M3 och ska, jämfört med en MacBook Air med 8-kärnig processor och 10-kärnig bildkrets ha 58 procent snabbare multitrådsprestanda med sin Copilot+ med 12-kärniga och 10-kärniga processorer.

Den mest kraftfulla Surface Pro-modellen ska även vara upp till 90 procent snabbare än tidigare Surface Pro-modeller. Skärmstorleken är 13 tum och finns i både LCD- eller OLED med upplösningen 2880x1920. Internminnet är 16–32 gigabyte RAM och 256, 512 eller 1 TB lagringsminne. 

Den billigaste versionen av Surface Pro med Snapdragon X Plus, LCD, 16 GB RAM, 256 GB hårddisk kostar runt 14 200 kronor. OLED-verisonen med Snapdragon X Elite-processorn börjar på runt 21 000 kronor. 

Surface Pro går att förbeställa nu och finns tillgängliga från 18 juni.