Intervju

Calle Bergstrand: Sveriges guide till norrskenet

»Norrsken över Visby, är fotograferad strax innan ett gigantisk norrskensutbrott 17-18 mars, 2015. Det var faktiskt ännu kraftigare än nu i år. Och – det är dit vi är på väg. Större och kraftigare norrsken är att vänta allt eftersom solen går mot sitt maximum under sommaren 2025. Åren på väg dit, och efter max är en spännande tid.«

»2012 tryckte jag på startknappen för Norrsken Sverige, för att ge andra i landet information om norrskenschanserna«, säger Calle Bergstrand, skapare av Facebook-sidan Norrsken Sverige som i skrivande stund har över 140 tusen följare.

Norrsken har blivit en populär grej att fotografera, både för att aktiviteten hos solen just nu är i en uppåtgående trend, vilket ökar chanserna till vackert norrsken på vår himmel, men även mobiltelefonerna har nu blivit så bra att det är möjligt att fånga det vanligtvis svaga skenet på bild även i mellersta och södra delarna av landet – något som vi såg exempel på i vår stora norrskensfototävling.

Calle Bergstrand

Ålder: 42 år.

Bor: Visby.

Gör: Sjuksköterska, nattfotograf, vabbar sjuka barn ofta.

Aktuell med: Sjuksköterska, nattfotograf, vabbar sjuka barn ofta.

Utrustning: Oj, nu blir det prylhets, har ju sparat på mig saker under mina 10 år som rymdnörd. Nikon D600 + 20mm f/1,8, 300mm f/4.  (används mest som timelapse/djuprymdsfoto), Sony A7S-II (astromodifierad), Sony A7-IV, Samyang 24mm f/1,8, 35mm f/1,4, 135mm f/2,0, trådlös intervallometer, Sky Watcher Star Adventurer, två stativ.

Webb: Norrsken Plus: kamerabild.se/norrsken & Norrsken Sverige på Facebook: facebook.com/norrskensverige

Men en som brinner lite extra för norrsken är Calle Bergstrand, som en dag såg norrskenets vackra draperier i himlen och bestämde sig för att dela med sig av sina upplevelser. Därför startade han för nästan tio år sedan Facebook-sidan Norrsken Sverige där likasinnade kunde mötas.TIllsammans med Kamera Bild har han även startat Norrsken Plus, med bland annat djupgående analyser kring norrsken och hur man ska tänka för att få se det.

Men det hela började så klart med just den starka norrskensupplevelsen den där kvällen.

– Jag tog bilen till Högklint söder om Visby där jag fotograferade mitt första norrsken. Med blotta ögat såg jag draperierna och tjöt av glädje. Min polare Rasmus sa att det här, det måste du dela med dig av. Det blev starten som gjorde att jag 2012 tryckte på startknappen för Norrsken Sverige, för att se var det skulle leda. Jag tyckte det var superkul, och minns de första trevande posterna och prognoserna, med mig från Gotland och Rasmus från Åre, berättar Calle.

Sedan rullade det på. Genom glädjen och intresset i ämnet så tänkte Calle att det kunde vara kul att informera likasinnade väder- och rymdintresserade personer om norrskenets närvaro. Posterna utvecklades, och när sidan passerade tio tusen medlemmar tänkte Calle att det här, det är riktigt bra.

– Det var egentligen aldrig tänkt att det skulle ta denna väg, att det skulle bli så här stort. Men sedan fick jag ett infall och gjorde den första observationstråden med norrskensobservationer, som jag tror vi gjort i 3-4 år nu. Jag tänkte att med sidans position och medlemmar så kanske det är någon som vill komma in med observationer, förklarar Calle.

"Mars 2022: Ett hejdundrandes norrskensubrott."

»Vill att alla ska förstå«

Idén med observationstrådarna föll väl ut och följdes snabbt med bilder, något som gjorde att man som användare i gruppen fick en känsla för var det går att se norrsken just nu.

– Sidans styrka är nog också att jag har varit tjatigt pedagogisk, som att exempelvis förklara vad ett koronahål är, om och om igen. Nu är gruppen så stor att man inte kan svara på inflödet av frågor, men jag vill att alla nya ska förstå. När sidan sedan passerade hundra tusen medlemmar förstod jag att »det här är på riktigt« – det kändes som att föreläsa för 14 stycken Globen när jag publicerade något. Det kändes både stort och bekräftande, att det jag och vi på Norrsken Sverige gör är rätt.

Vägen fram till alla följare har också gjort Calle mer ödmjuk eftersom han nu ser att det finns någonting att förvalta, framförallt när både intresset och antalet personer vuxit sig så stort.

    – Sidan drivs egentligen från tre parametrar: hur det ser ut ikväll, hur det ser ut om några dagar samt själva observationstrådarna. Dessutom kanske sidan med tillgången till alla användare kan hjälpa forskningen med att förstå det komplexa fenomenet bättre. Det finns mycket som är ogjort än. Dessutom är det roliga med sidan att det är som en positiv, humoristisk klick av människor på Facebook med positiva toner, vilket ju är fantastisk egentligen.

    Större och större intresse

    »Nämner man 13–14 mars 2022, så går det nog ett sus av hummanden, leenden och minnen över hela det globala Norrskens-communityt. En av personerna på klippan fick uppleva sitt första norrsken.«

    Var Norrsken Sverige befinner sig om två år, det vet inte Calle – men berättar vidare att intresset för norrsken finns där och visar sig lite överallt.

    – Vi ser redan nu att intresset blir större, större, och större för norrsken, både med små öar, undergrupper på Facebook, men även på internationella forum för exempelvis astrofotografering. Det visar att norrsken är en upplevelse som många intresserar sig mycket för, och det är helt globalt dessutom, bland annat kopplat till den växande outdoor-rörelsen. Folk är peppade på att gå ut, dessutom vill man vara med och dela upplevelsen med att jaga norrsken IRL.

    Förutom den ökande aktiviteten hos solen i dess solcykel – som ger upphov till mer intensivt norrsken – kommer det dessutom hända grejer framöver på både Norrsken Sverige samt inom det gemensamma projektet Norrsken Plus tillsammans med Kamera Bild, för den som är norrskensälskare:

    – Jag har en idé om att intervjua fotografer kring norrskensfotografering under hösten, och dessutom hitta på fler grejer live. Det är också ett sätt att ge tillbaka något till de som tittar, samtidigt som det kan bli väldigt roligt, avslutar Calle.