LAG & UPPHOVSRÄTT

Åklagare fick betala för bildbevis från upploppet i Rosengård

Malmö tingsrätt.

Mediebolagen behövde inte lämna ut bilder från höstens upplopp i Rosengård – då köpte åklagaren bilderna för att använda som bevis i förhandling.

Åklagaren Henrik Nordquist försökte tidigare i december att begära ut opublicerat material från de mediehus, bland annat TT, som hade bilder från upploppen i Rosengård, Malmö, tidigare i höst. Begäran avslogs av Malmö tingsrätt. 

Resultat blev då att åklagarmyndigheten köpte bilder som låg ute för försäljning av TT för att kunna använda dessa i bevisföringen.

– Då betalar myndigheten för de högupplösta bilderna. Det blir ändå otroligt märkligt att dom som jag riktat mig mot för att få ut materialet vägrar att lämna ut det, men vi kommer köpa en del av materialet, och det blir otroligt konstigt när man ser det i det perspektivet, säger Henrik Nordquist till Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Nyhetsbyrån TT ser inga problem med att sälja bilder på upploppet tagna av TT:s fotografer samtidigt som man inte lämnar ut material som inte är publicerat.

– Att begära ut opublicerat material skulle sätta den här frågan i ett helt annat ljus, säger Per-Anders Broberg, ansvarig utgivare på TT, till Sveriges Radio.